ACE stootdempers beschermen planaire motor • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

ACE stootdempers beschermen planaire motor

Planaire motor met magnetische velden in een schaakbordpatroon (foto: IFW)

Vier veiligheidsstootdempers van ACE beschermen de eindbuffer van een direct aangedreven planaire motor. Deze motor werd ontwikkeld door het ‘Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen’ (IFW) van de Leibniz Universität Hannover. Het innovatieve concept is bruikbaar voor ultradynamische machines en zorgt o. a. voor de stijging van de productiviteit van gereedschapsmachines.

Het project uit Hannover wordt sinds 2010 gesubsidieerd door de ´Deutsche Forschungsgemeinschaft´ (DFG) en is bedoeld voor grondig onderzoek naar een tweeassig, direct aangedreven systeem in gereedschapsmachines. Naast het werk aan de motor besteedde het IFW-Team extra aandacht aan de bescherming van de eindbuffers van het systeem. Volgens ingenieur-wetenschappers Jan Friederichs en Jonathan Fuchs was het vooral in de ontwikkelingsfase belangrijk om het prototype zo goed mogelijk te beschermen, om zo onnodige uitval, kosten en tijdsverlies te vermijden en geen vertraging op te lopen. De twee hebben samen met andere wetenschappelijke medewerkers en hun professor in het verleden al goede ervaringen opgedaan met de machineonderdelen van ACE Stoßdämpfer. Jan Friederichs legt uit: “Als IFW vertragers nodig heeft, nemen we graag contact op met ACE.” Jonathan Fuchs beaamt de goede ervaringen met het bedrijf. Hij en andere onderzoekers maken vaak gebruik van een op de website van ACE aangeboden tool waarmee ze bijvoorbeeld de haalbaarheid van nieuwe ideeën wat betreft het formaat van de gebruikte veiligheidsstootdempers controleren. Daarbij moet rekening gehouden worden met de massa, de botsingssnelheid op de stootdemper(s) en eventueel aanwezige aandrijfkrachten of aandrijfmoment.

ACE stootdempers IFW planaire motor
Demonstratie van bewerking langs de zijkant van een vijfassig aluminium onderdeel met de planaire motor (foto: IFW)

Planaire motor met hoge voedingskracht

Het bijzondere aan de planaire motor, gebaseerd op het principe van directe lineaire meercoördinaten aandrijving, is de hoge voedingskracht. Daarmee wint deze oplossing het van alle andere huidige planaire aandrijfconcepten. Deze zijn meestal gebaseerd op het reluctantieprincipe voor het ontstaan van de voedingskracht op één niveau. Dit principe zorgt ervoor dat dergelijke motoren slechts relatief geringe voedingskrachten ontwikkelen. De in de IFW ontwikkelde motor maakt vooral indruk door de innovatieve technologie voor kruiswikkelingen. Daarbij worden de wikkelingen voor de afzonderlijke voedingsrichtingen verticaal ten opzichte van elkaar gestapeld. Omdat de twee wikkelsystemen elkaar minimaal beïnvloeden, is de toepassing van een standaard asregelaar mogelijk. Door de toepassing van permanente magneten in een schaakbordpatroon bereikt de planaire motor een grote krachtdichtheid en kan daarom voor ultradynamische gereedschapsmachines worden gebruikt. De motor werd bovendien, wat betreft de voor lineaire en directe aandrijvingen zo kenmerkende storende krachten, geoptimaliseerd. Met behulp van een methode om de optimale geometrie van de motor te berekenen, werden de vergrendelkrachten en schommelingen in de aandrijfkracht duidelijk gereduceerd. Bovendien werd de voedingskracht op deze manier groter. Omdat er bij de vervaardiging van gereedschap meer dynamische krachten vrijkomen, onderzocht IFW onder andere het gedrag bij het frezen van cirkelvormige banen en openingen in aluminium werkstukken en daarmee de invloed van krachten tijdens een bewerkingsproces. Daardoor kon het aandrijfgedrag in wisselwerking met het productieproces worden geanalyseerd.

Zelfstellende veiligheidsstootdempers

Bij de zoektocht naar een geschikte oplossing ging men ervan uit dat in het uiterste geval een massa van 10 kg met een snelheid van 4 m/s met een aandrijfkracht van 500 N op de stootdemper botst. De combinatie van kinetische en aandrijfenergie was goed voor een totale energie/slag van 104,5 Nm. Op basis van de verzamelde data en rekening houdend met het feit dat er bij doorontwikkeling niet steeds weer nieuwe dempers ingebouwd kunnen worden, viel de keuze op vier veiligheidsstootdempers van het type SCS33-50 EUD. De veiligheidsstootdempers van dit type kenmerken zich volgens ACE door een unieke dempingstechniek, een geharde geleiding en een doorgaande draad. De stootdempers zijn geschikt voor noodstops en kan door het compacte formaat worden gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen, zoals in portaal-, transportinstallaties of assemblageautomaten. Materiaal en techniek van de zelfstellende machineonderdelen zijn goed voor een standtijd van 1.000 belaste cycli. De stootdemperhuls, zuigerstang, kop en toebehoren bestaan daarbij uit staal dat op verschillende manieren is bewerkt, de drukveer is verzinkt of voorzien van een kunststofcoating. De maximale levensduur wordt bereikt als de omgevingstemperatuur tussen de -12 °C en 70 °C ligt. De bij de planaire motor toegepaste modellen kunnen bij een maximale slag van 50 mm zonder vaste aanslag 620 Nm per slag opnemen.

ACE-stootdempers-SCS33-50-EUD
Veiligheidsstootdempers uit de productserie SCS33 tot 64 van ACE: geschikt voor noodstops en leverbaar in de afmetingen M33 x 1,5 tot M64 x 2 (foto: ACE)

Andere formaten

Nu staat de overdracht van de opgedane inzichten op andere formaten centraal. Jonathan Fuchs heeft een grotere, uit 16 prototype modules opgebouwde planaire motor ontwikkeld en met behulp van subsidie door DFG laten maken. Door de modulaire opbouw van de motor kan de planaire motor afhankelijk van de eisen in verschillende afmetingen worden gemaakt. De nieuwe planaire motor moet maximale krachten tot 4.800 N en een nominale kracht van 2.400 N per as produceren. Gecombineerd met het permanente magneetveld kunnen individuele slaglengten, onafhankelijk van de afmetingen van de planaire motor, worden bereikt. Volgens de onderzoekers kunnen ze worden toegepast in speciale, draai- en freesmachines of in aanvoersystemen, waarbij delen in de X- en Y-richting bewegen. Ze kunnen ook worden gebruikt in speciale machines als assemblageautomaten waarbij sprake is van een hoge dynamiek en exacte positionering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven