Ga naar hoofdinhoud

ABN: ”staalprijs daalt komende maanden”

Macro-economische tegenwind heeft een grote invloed op de prijsontwikkeling van basismetalen. De economische vertraging in China, de EU en de VS hebben hun sporen op de prijzen achtergelaten in de eerste helft van 2012. Op macro-economische front wordt door ABN Amro voor de tweede helft van 2012 herstel verwacht in China, de VS en zelfs in de EU.

ABN AMRO voorspelt voor basismetalen stabiele prijzen voor de korte termijn. De lange termijn vraag naar basismetalen van eindgebruikers (zoals producenten van transportmiddelen, verpakkingsindustrie, automotive, bouw) blijft robuust. Dit is gunstig voor de prijzen van basismetalen, maar het gevaar van overaanbod blijft een probleem.

 

Staalprijs daalt

Het sentiment onder de grote eindgebruikers van staal in China is laag en vooralsnog lijken er maar weinig redenen te bestaan voor een korte termijn opleving. Als gevolg daarvan zullen staalprijzen in de komende drie maanden verder dalen. De marktomstandigheden zijn niet gunstig en staalfabrieken moeten zich volgens ABN Amro voorbereiden op meer tegenwind de komende periode. De vraag naar grondstoffen voor het maken van staal zal ook zwak blijven in 2012. De markt wordt sterk bedreigd door overaanbod en dit zal op zijn beurt een sterk effect hebben op de prijzen. Alleen sterke capaciteit beperkingen en/of strikte discipline bij producenten kunnen de markt weer in balans brengen.

 

Edele metalen

De vooruitzichten voor edele metalen blijven voorzichtig in het bijzonder voor de meer investeringsgerelateerde edele metalen zoals goud en zilver. Als het niveau van USD 1.522/oz voor goud prijzen wordt doorbroken, dan zal liquidatie van posities in goud en zilver plaatsvinden, wat de prijzen verder zal drukken. Hogere Amerikaanse rentestanden hebben goud minder aantrekkelijk gemaakt. Palladium en zilver hebben een grote cyclische gevoeligheid en daarmee zullen de verbeterde economische vooruitzichten voor tweede helft gunstig zijn. Platinum blijft de last van een zwakke economie in de eurozone voelen, maar de hogere Chinese vraag naar sieraden later dit jaar zou daar verandering in kunnen brengen.

 

Zie ook de bijlage (tevens bron):

 

pdf bestand  ABN AMRO Commodity Outlook Q3-2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven