ABN Amro: omzet metaalindustrie -1% • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

ABN Amro: omzet metaalindustrie -1%

De marktomstandigheden zitten de metaalbewerkers niet mee. De krimp van de economie in de eurozone in het begin van 2012 heeft een negatief effect op de orders. De productie van de Nederlandse en Duitse machine-industrie, als belangrijke afnemers, stabiliseert zich hooguit dit jaar. Dit betekent dat het nog meer tijd kost voordat het niveau van voor de crisis in 2009 wordt bereikt. Maar aan de andere kant worden we weer meer een productieland. Dat stelt de ABN-Amro is haar laatste Visie op Industrie 2012.

Nederland dienstenland is weer hard op weg een volwaardig productieland te worden. Want produceren in eigen land is op dit moment soms net zo voordelig als in bijvoorbeeld China of vergelijkbare productielanden, onder andere ingegeven door de lage notering van de euro. Dus waarom nog langer op afstand produceren, met alle nadelen van dien? Steeds meer bedrijven, groot en klein, stellen zichzelf die vraag en wagen de stap. Het kostenvoordeel is echter niet het enige doorslaggevende argument om op Nederlandse bodem terug te keren. De klant eist maatwerk, korte toelevertijden en een product dat duurzaam tot stand is gekomen. Bulk is uit, kleine series zijn in.

 

Produceren in Nederland

Steeds vaker kiezen Nederlandse bedrijven voor productie op eigen bodem, vanwege de lage koers van de euro (foto: Paul Quaedvlieg)

 

De terugkeer van productie naar eigen land zet de Nederlandse industrie weer op scherp. David Kemps, sector banker Industrie bij ABN AMRO: “Produceren op eigen bodem dwingt de industriële sector kritisch te kijken naar haar innovatieve vermogen en het runnen van een flexibele organisatie. Dat zijn twee randvoorwaarden voor spelers binnen de industrie om hun bestaansrecht te garanderen. In mooi Nederlands gezegd draait het nu allemaal om ‘added value’ en ‘operational excellence’. Samenwerking binnen de keten zal hierbij een sleutelrol spelen.”

 

Samenwerking geldt in het bijzonder voor de metaalbewerkingsindustrie, een markt van veel kleine spelers die vooral in Nederland afzetten. “Die kunnen alleen maar overleven als ze elkaar opzoeken”, volgens Kemps. “Want de klant wil graag ontzorgd worden: lever dus niet enkel een halffabrikaat, maar een hele module. Niet enkel op maat lasergesneden, maar ook reeds voorzien van een coating en gedeeltelijke assemblage. De industrie moet dus blij zijn dat China niet meer zo op ons zit te wachten, maar meer gefocust is op haar eigen thuismarkt. Want het dwingt de Nederlandse markt tot vernieuwing en het levert zowel op de korte als de langere termijn meer banen op in eigen land.”

 

Sturen op afstand geen optie meer

Een ander steekhoudend argument voor binnenlandse productie: het is vele malen duurzamer. Transport is in mindere mate aan de orde, arbeidsomstandigheden zijn vele malen beter en de kwaliteit veel hoger. Kun je tegenwoordig als producent niet aantonen dat je duurzaam produceert, neem je jezelf een belangrijk verkoopinstrument uit handen. Kemps: “Duurzaamheid is een hygiënefactor. De klant eist duurzame producten. En hij bedingt voor zichzelf steeds meer een rol in het productieproces. De klant wil samen met de producent tot een eindproduct komen en is in het bijzonder gecharmeerd van producten ‘Made in Holland’. We spreken hier over ontwikkelingen die echt alleen maar kunnen ontstaan als je je productie binnen handbereik hebt. Sturen op afstand is dan echt geen optie meer.”

 

pdf bestand  ABM AMRO Visie op sectoren Metaalbewerkingsindustrie

 

Market Insights app

De Visie op Sectoren is dit jaar voor het eerst via de Market Insights app te bekijken. Via deze app zijn ook andere sectorgerelateerde en macro-economische publicaties van ABN AMRO te bekijken. Kijk op www.abnamro.nl/marketinsights voor meer informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven