Ga naar hoofdinhoud

ABB presenteert twee-armige YuMi in Hannover

De YuMi kan een massa van 2 x 500 g manipuleren (foto's: ABB)

ABB Robotics presenteert tijdens de Hannover Messe 2015 de YuMi. Dit is een bijzondere, twee-armige robot die ontwikkeld is om samen met en naast mensen te werken. Tijdens een ‘meeting’ eind vorig jaar in Nieuwegein maakte ABB duidelijk hoe deze robot in de toekomstvisie past.

Oliver Cafmeyer, bij ABB verantwoordelijk voor het ‘global partner network’, ziet de samenwerking tussen robots en mensen als een trend voor de nabije toekomst. De YuMi die een massa van 2 x 500 g kan manipuleren voor bijvoorbeeld assemblage-werkzaamheden is hiervan een voorbeeld. Mensen en robots komen bij elkaar te staan in dezelfde ruimte en gaan samen als bedieningspersoneel aan de slag. Dit vereist natuurlijk, gelet op de veiligheid, aangepaste sensoren, bijzondere visionsystemen en toegesneden grijpersystemen. Bij inteferentie van elkaars werkgebied mogen er natuurlijk geen calamiteiten optreden.

 Mensen en robots komen bij elkaar te staan in dezelfde ruimte en gaan samen als bedieningspersoneel aan de slag
Mensen en robots komen bij elkaar te staan in dezelfde ruimte en gaan samen als bedieningspersoneel aan de slag

Van oranje naar grijswit

Vanuit die trend tot samenwerking is ook de kleurwisseling te verklaren die de robots van ABB onlangs hebben ondergaan. Het felle oranje heeft plaats gemaakt voor een grijswitte kleur. Oranje is een duidelijke signaalkleur: let op,  het kan hier onveilig zijn. Met de witte kleur wil ABB duidelijk maken dat bij toekomstige automatiseringen de mensen minder op afstand staan.

In ons komend nummer meer over de toekomstvisie van ABB. Wilt u dat niet missen, neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine. Bekijk ook de video hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven