Ga naar hoofdinhoud

ABB lanceert YuMi cobot officieel in Nederland

De YuMi speelt in op de wensen van bijvoorbeeld de consumentenelektronicasector. Tijdens een demonstratie in Ede plaatste de robot geheugenchips in een USB-stick (foto: Tim Wentink)

ABB heeft vorige week, tijdens een klantenbijeenkomst in Ede, de collaboratieve twee-armige industriële robot YuMi geïntroduceerd. De YuMi is ontwikkeld om samen met en naast mensen te werken. Bij het ontwerp en de bouw van de robot is er met name rekening gehouden met de veiligheid in situaties waarin mensen zij aan zij met robots werken.

De YuMi is uitgerust met kijk- en grijpersystemen, een beschermende, zachte laag om de armen en aangepaste sensoren die de robot stoppen bij een geringe tegendruk. Hierdoor hoeft de robot niet in een kooi te worden geplaatst. Martin van der Have, sales- en marketingmanager bij ABB Robotics Benelux, is enthousiast over de komst van de collaboratieve robot. Hij ziet de samenwerking tussen robots en mensen als een belangrijke trend voor de nabije toekomst. Tijdens een demonstratie in Ede plaatste de robot geheugenchips in een USB-stick. Bekijk hieronder een korte video:

Biometrisch

De YuMi is volgens ABB het resultaat van 10 jaar ontwikkeling. Tijdens de ontwikkeling is er biometrische onderzoek verricht om een hoge veiligheid te garanderen. Door het veiligheidsconcept mag de YuMi met een snelheid van 1.500 mm/s naast de mens bewegen. Bij andere robots is dit slechts 250 mm/s. De twee mechanische armen hebben een payload van 500 g per stuk. De YuMi is stofbestendig (IP30), is licht van gewicht dankzij een magnesium opbouw en de bewegingen van de robotarmen zijn eenvoudig te programmeren met behulp van een tablet. “De zogenaamde Lead-Through Technologie is een interessante optie. Men kan zelf de armen van de robot bewegen en die beweging vervolgens met een smartphone of tablet op slaan. Dit geeft de operator een hoog gebruiksgemak”, zegt van der Have.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven