ABB lanceert Smart Melt Shop • Metaal Magazine
Nieuws

ABB lanceert Smart Melt Shop

ABB komt met een ‘smart factory’-oplossing voor een meer autonome, efficiëntere en veiliger productie in de staalsmelterij. ABB Ability Smart Melt Shop verbindt digitaal alle processen en apparatuur. Zo worden de activiteiten in de staalsmelterij gesynchroniseerd en minder afhankelijk van medewerkers gemaakt, zodat de productie-efficiëntie verbetert.

De nieuwe digitale toepassing automatiseert en optimaliseert gietpan- en kraanbewegingen in staalsmelterijen. Hierdoor kunnen metaalproducenten het transport van gesmolten metaal van oven tot gietvorm nauwkeurig volgen en plannen. Deze oplossing is al geïnstalleerd bij het Indiase staalbedrijf JSW Steel Ltd.

Smart factory-toepassing

ABB noemt de Ability Smart Melt Shop, de eerste smart factory app voor metaalsmelterijen. Het is ontworpen om de productiviteit van de smelterij te verhogen, energie te besparen en de veiligheid van de werknemers te verbeteren. De fabrikant stelt dat de terugverdientijd korter dan zes maanden bedraagt.

De nieuwe oplossing is gebaseerd op geavanceerde digitale algoritmen. Het is, stelt ABB, uniek omdat deze niet alleen krachtige realtime tracering van de gietpannen biedt, maar ook geautomatiseerde planning van de kranen. Bovendien is het een voorspellend systeem voor thermische modellering.

Volgt bewegingen realtime

De tracking-engine volgt realtime de gietpanbeweging via kranen en transferwagens. Radar- en laserpositioneringstechnologieën zorgen voor nauwkeurige visualisatie.

Ook wordt, vergeleken met gangbare radiofrequentie-identificatie (RFID)-oplossingen, de hardware footprint en de behoefte aan onderhoud beperkt.

De geautomatiseerde kraanplanning omvat taakvoorspelling, routeplanning en automatische bevestiging van opdrachten.

Autonoom zonder handmatige coördinatie

De nieuwe smart factory-oplossing stelt staalproducenten in staat om autonoom te werken doordat handmatige coördinatie wordt geëlimineerd. Tegelijkertijd neemt  de veiligheid in de ‘hete zones’ toe doordat daar minder mensen hoeven te lopen.

De thermische engine-functie maakt gebruik van de thermische geschiedenis van tracking-engine en de voorspelde warmtebeweging van de planningsengines om het thermische verlies tijdens de gietpanoverdracht te voorspellen en voorspelt de juiste heftemperatuur bij de gietpanoven.

Dit resulteert in het voorkomen van oververhitting bij de gietmachine (een betere ‘superheat compliance’), waardoor vertragingen bij de gietmachine worden voorkomen en de productiviteit toeneemt.

Hogere gietsnelheden

Staalproducenten kunnen verwachten dat ABB Ability Smart Melt Shop zal helpen oververhitting te voorkomen om 4 à 5% hogere gietsnelheden mogelijk te maken en zo de productiviteit te verbeteren.

Verder zal boogvorming in gietpannenovens verminderen met 5 ﮿C per batch en zorgt het voor meer energie- en kostenefficiëntie.

Toepassing bij JSW Steel

Het Indiase JSW Steel Ltd heeft ABB Ability Smart Melt Shop al geïnstalleerd. Het is geïntegreerd in een bredere uitbreiding in de fabriek Dolvi Works in de deelstaat Maharashtra.

Verwacht wordt dat de nettowinst uit operationele activiteiten (Ebitda) van het bedrijf met ongeveer 2 miljoen dollar per jaar zal stijgen. Dit dankzij de 4% hogere gietsnelheden, een tijdsbesparing van één werkdag per maand en een extra output die gelijk staat aan 24.000 ton per jaar.

Voorkomt knelpunten in productiecapaciteit

“We zijn trots op de lancering van ABB Ability Smart Melt Shop – de eerste in zijn soort in de metaalindustrie”, aldus Tarun Mathur, global product manager Metals Digital van ABB.

“Het stelt staalproducenten in staat om alle processen en bewegende apparatuur in de smeltoven digitaal met elkaar te verbinden. Hierdoor worden gesynchroniseerde operaties gerealiseerd en knelpunten in de productiecapaciteit weggenomen.”

“De digitalisering van kernprocessen zal nieuwe niveaus van productiviteit, veiligheid en duurzaamheidsresultaten voor de metaalsector stimuleren.”

De toepassing maakt gebruik van alle standaard communicatieprotocollen en ABB’s meerlagige defense-in-depth benadering van cyberbeveiliging. Het is compatibel met zowel ABB-systemen als systemen van andere partijen. 

Voordelen op een rij

De voordelen van de nieuwe ABB Ability Smart Melt Shop zijn volgens de fabrikant onder meer een 4 à 5% hogere gietsnelheid dankzij een betere ‘superheat compliance’ en minder vertragingen bij het afgieten, in EAF of convertor, dankzij een efficiëntere planning van kranen voor gietpanverplaatsing.

Verder een beter gietpanbeheer en betere onderhoudsplanning dankzij toegang tot eerdere gegevens over alle bewegingen en een verhoogde productiviteit van het personeel omdat geen handmatige interventie of bevestiging meer vereist is.

Minder boogvorming

Daarnaast is er met de Ability Smart Melt Shop 5 ﹾC minder boogvorming per batch in de gietpanoven, dankzij thermische modellen om de beoogde heftemperatuur nauwkeurig te voorspellen. En bovendien verbetert de besluitvorming dankzij een accurate voorspelling van gietpanbewegingen en kraanschema’s

Verhoogde veiligheid

Tenslotte is er een verhoogde veiligheid doordat er minder medewerkers in de hete zones hoeven rond te lopen, die anders nodig zouden zijn om de gietpan- en kraanbewegingen te beheren.

Video

Bekijk een video met verdere uitleg (premium)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven