Ga naar hoofdinhoud

Aanwas voor technisch onderwijs blijft dalen

Steeds minder jongeren kiezen voor een technisch profiel. De havo en het vwo kennen daarbij de grootste terugloop. Dit blijkt uit de jaarlijkse onderwijsupdate van de Monitor Techniekpact. Binnen het bètatechnisch onderwijs zet de dalende trend die een aantal jaren geleden is ingezet zich verder voort, stelt de monitor.

Waar in 2016/2017 nog 53.743 leerlingen vanuit havo/vwo voor een natuurprofiel kozen, waren dat er dit schooljaar nog maar 47.342.

De terugloop komt grotendeels door de terugloop van de keuze voor natuurprofielen. Het kan slechts voor een klein deel verklaard worden door een leerlingendaling.

Vmbo ‘lichtpuntje’

Binnen het voortgezet onderwijs is er alleen een lichtpuntje bij het vmbo. Vmbo-bb/kb/gl (beroepsbegeleidende leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en gemengde leerweg) laat een stabilisatie zien qua aandeel. 

“Het totaal aantal jongeren in Nederland neemt af”, zegt Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact. “En daarbinnen ook nog het aantal jongeren dat bij een opleiding kiest voor de techniek.”

Kloof wordt alleen maar groter

“Dit maakt dat de enorme kloof die er nu al is tussen vraag en aanbod op de technische arbeidsmarkt op termijn alleen nog maar groter gaat worden.”

Koster noemt dit een “zorgelijke ontwikkeling, zeker in het licht van de ambities in het huidige coalitieakkoord”.

Ze geeft aan dat er momenteel al 130.000 vacatures in de techniek en de ICT.’ 

Hoger onderwijs: instroom stabiel

De instroom in het hoger onderwijs bleef het afgelopen jaar qua aandeel stabiel (23% in het hbo en 34% in het wo).

Het hoger beroepsonderwijs (hbo) kende qua aantallen een lichte daling terwijl het wetenschappelijk onderwijs (wo) nog een lichte stijging kent.

Vrouwen in bètatechnische opleiding

Het aandeel vrouwen dat een bètatechnische opleiding kiest, ligt in het wo veel hoger (26%) dan in het hbo (12%).

In het mbo is het afgelopen jaar de instroom qua aandeel stabiel gebleven op 28%, maar de absolute instroom daalt wel.

Aantal ho-diploma’s steeg

Het aantal diploma’s dat het afgelopen jaar in het hoger onderwijs werd uitgereikt nam ten opzichte van een jaar eerder toe.

Deze toename is toe te schrijven aan een stijging van het totaal aantal studenten dat in de periode 2003-2015 koos voor een natuurprofiel (van 38% naar 51%).

“Nu de instroom stokt, betekent dat dat over aantal jaar bij de gediplomeerden dezelfde dalende curve te zien zal zijn”, vertelt Koster.

Impact zal enorm zijn

“De impact hiervan zal enorm zijn. 4 op de 5 banen die nodig zijn om de grote transities te realiseren (energie, digitalisering en woningbouw) bevinden zich in het domein techniek en ICT.”

“Het kabinet heeft grootse plannen”, vervolgt ze. “Maar juist daar waar de plannen het grootst zijn, is er krapte.”

Monitor Techniekpact

De Monitor Techniekpact is een coproductie van het Techniekpact, Platform Talent voor Technologie en de Rijksoverheid. Deze monitor geeft inzicht in de stand van bètatechniek.

Deze database is in een digitale omgeving opgemaakt, waardoor de cijfers steeds toegankelijk zijn. Behalve deze onderwijsdata volgt eind mei de update van de arbeidsmarktcijfers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven