Ga naar hoofdinhoud

Smart Welding Factory Skillslab Zuid-Holland start

Jos Kleiboer (Metaalunie) (rechts) heeft Otto Jelsma, voorzitter College van Bestuur mboRijnland, het officiële Smart Industry Skillslab schildje overhandigd (foto: CIV Smart Technology).

Bedrijven en onderwijs werken samen aan de ontwikkeling van het onderwijs rondom de nieuwste technologie in de lasindustrie. MboRijnland is het eerste ROC dat start met het Smart Welding Factory Skillslab voor Zuid-Holland in samenwerking met het LAC.

De samenwerking zorgt ervoor dat onderwijsinstellingen, metaalbranche en bedrijven de handen ineenslaan om vakinhoudelijk in te spelen op de technologische ontwikkelingen en de specifieke behoefte van de metaalsector in de regio Midden-Holland.

SmitZH, het innovatieprogramma van de provincie Zuid-Holland, Koninklijke Metaalunie en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology zijn samen de initiator geweest voor het bijeenbrengen van de partners.

Partners in metaal

Het gaat om Kasteel Metaal, Hieselaar Nederland, Stichting LAC, Masterplan Techniek Zuid Holland, Schoonhovens College en mboRijnland.

Het LAC heeft het lesmateriaal ontwikkeld en de partijen begeleid bij de totstandkoming van het Skillslab Smart Welding.

De samenwerkende partijen dragen gezamenlijk zorg voor de opleiding van lasrobotprogrammeurs op mbo-niveau.

CIV Smart Technology zet zich in voor een continue ontwikkeling van innovatief onderwijs binnen de Techniek & ICT-opleidingen van mboRijnland.

Cursus lasrobotprogrammeur gevolgd

Docenten van mboRijnland en medewerkers van Kasteel Metaal en Hieselaar Nederland hebben de afgelopen periode de cursus lasrobotprogrammeur gevolgd.

Nu de cursus is afgerond, zijn docenten en medewerkers nu gekwalificeerd om zelf trainingen te geven aan medewerkers van bedrijven en leerlingen uit het reguliere onderwijs.

‘Past goed bij maakindustrie’

“Deze ontwikkeling past goed in de ontwikkeling in de maakindustrie”, zei Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie, tijdens de officiële lancering van Skillslab Smart Welding.

“Om mee te kunnen in de concurrentieslag in de wereldwijd georiënteerde maakindustrie moet er aandacht zijn voor productiviteitsverbetering in bedrijven. Dit kan op vele manieren en robotisering en automatisering is er daar een van.”

‘Slimmer produceren is noodzaak’

“Het is ook onontkoombaar”, vervolgde Kleiboer, “want de arbeidsmarkt is krap en zal dat voor goede technische vakmensen ook blijven. Dus moeten we in de maakindustrie slimmer produceren. Dat gaat niet ten koste van werkgelegenheid, maar is een voorwaarde om werkgelegenheid te behouden in de Nederlandse maakindustrie.”

Lees ook:

Smart Welding Factory-platform start (7 april 2022)

Digitaal magazine van MTL Metaal Magazine, editie Welding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven