Scheepswerf De Hoop failliet • Metaal Magazine
Nieuws

Scheepswerf De Hoop failliet

Scheepswerf De Hoop in Tolkamer (bij Lobith) is failliet. Daarmee lijkt een eind te komen aan ruim 130 jaar bedrijfshistorie. De scheepswerf ligt al sinds 1889 in het dorp.  97 mensen raken hun baan kwijt door het faillissement.

,,Dit is helaas het noodlottige resultaat van de coronacrisis”, zegt directeur en eigenaar Patrick Janssens in de Gelderlander. “Wij moesten tot onze grote spijt concluderen dat we zo niet langer door konden gaan.”

Twee jaar geleden leek het juist weer goed tre gaan voor de scheepswerf. Na enkele magere jaren stroomden de opdrachten weer binnen en was er voldoende werk.

“Toen had ik zo’n duizend werknemers die aan meerdere projecten werkten”, blikt Janssens terug. Tot de wereld in maart op slot ging. “Opdrachten gingen niet door en we kwamen steeds verder in de financiële problemen”, zegt Janssens. 

Al in oktober 2020 werd uitstel van betaling aangevraagd voor De Hoop, dat onderdeel is van een overkoepelende groep. Op dat moment werd ook een bewindvoerder aangesteld. 

Overleven

Zo’n anderhalf jaar is geprobeerd te overleven, met staatssteun (1,1 miljoen euro in de zomer van 2020) en kleine klussen. Maar nieuw werk bleef uit, geeft Janssens aan.

Scheepswerf De Hoop was gespecialiseerd in het ontwerpen, engineeren en bouwen van speciale schepen, zowel voor de binnenvaart als voor de zeevaart (bijvoorbeeld cruiseschepen). Zo is hier bijvoorbeeld in 1995 de Henry Dunant III gebouwd.

Corona zorgde ervoor dat cruises grotendeels wegvielen, waardoor rederijen afwachtend waren bij het aangaan van nieuwe investeringen.

Er werken momenteel nog 97 mensen in loondienst bij het bedrijf. Enkele werknemers kunnen de komende tijd wat lopende projecten afronden. Voor het overige personeel is er nu al geen werk meer. 

De burgemeester van de gemeente Zevenaar Lucien van Riswijk reageert geschokt op het faillissement. Hij hoopt dat er alsnog een doorstart komt.

Lees ook:

De Hoop levert tweede cruiseschip op (12 juni 2020)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven