8-bit microprocessor op folie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

8-bit microprocessor op folie

Imec, Holst Centre en TNO hebben dit jaar, samen met hun partner Polymer Vision, als eerste ter wereld een werkende 8-bit microprocessor gemaakt door 4000 organische transistors rechtstreeks op een flexibele plastic folie te deponeren.

Het gebruik van een goedkope organische (plastic) grondstof in plaats van het dure silicium dat traditioneel door de chipindustrie gebruikt wordt, opent de weg naar nieuwe nichetoepassingen waarbij goedkope rekenkracht gewenst is, zoals voor slimme verpakkingen die na gebruik weggegooid worden, of voor flexibele toepassingen zoals oprolbare beeldschermen of gebruik in textiel.

 

Opbouw

De organische microprocessor die imec, Holst Centre , TNO en Polymer Vision ontwikkelden is samengesteld uit twee dunne folies (25µm), namelijk een microprocessor folie met 3.381 transistors (1,96×1,72cm2) en een instructiecode folie met uit 612 transistors (0,72×0,64cm2). De folies werden opgebouwd door organische lagen (pentaceen en isolatoren) en metalen (voor de verbindingen) afwisselend te deponeren op een flexibele ondergrond. De microprocessor werkt met een voedingsspanning tussen 10 en 20V bij een kloklfrequentie tot 6Hz. Het vermogenverbruik bij 10V voedingsspanning is typisch 92µW.

 

Lees hier meer.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven