Nieuws

‘Mis de boot niet bij 3D-printen’

3D-geprint onderdeel.

Bedrijven die niet meedoen met 3D-printen zullen, als ze niet oppassen, de boot gaan missen. Dat stellen de initiatiefnemers van een nieuw 3D-printcentrum in Hannover. Het centrum, met de naam Additiv, gaat het mkb helpen 3D-printen te integreren in bestaande processen. Het Center for Additive Manufacturing is bedoeld voor onderzoek en om de technologie meer naar het mkb in Nedersaksen te halen.

Om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen op de markt moeten bedrijven in staat zijn niet alleen via verspaning producten te fabriceren, maar ook door gebruik te maken van 3D-printen. Voor bedrijven is het belangrijk de juiste tijd en technologie voor hun toepassing vast te stellen, stellen de initiatiefnemers.

Vier partners

De vier partners in het nieuwe centrum zijn Laser Zentrum Hannover, het Institut für Integrierte Produktion, de Deutsche Messe Technology Academy en de LZH Laser Academy. De initiatiefnemers van het nieuwe centrum waarschuwen dat consumenten straks geen massaproductie meer accepteren, als er gepersonaliseerde alternatieven op de markt komen. Daarom gaat Additiv met name de kleinere en middelgrote ondernemingen helpen additive manufacturing te integreren in hun productieprocessen. De Duitse Deelstaat Nedersaksen investeert 1,2 miljoen euro in AdditivDat meldt Made in Europe.nu.

Leerfabriek en opleiden

Additiv gaat meerdere activiteiten, waaronder infosessies organiseren. Experts leggen dan de fundamentele aspecten van additive manufacturing uit. Er komt ook een leerfabriek. Hier kunnen bedrijven de systemen zelf testen om te ontdekken welke technologie voor hun markt het meest geschikt is. Additiv gaat ook praktijkgericht opleiden. Bedrijven die AM integreren in hun productie, krijgen gratis ondersteuning.

AM rijp maken voor serieproductie

De twee onderzoeksinstellingen, LZH en IPH, richten zich vooral op het combineren van additive manufacturing met de klassieke productietechnieken. Daarnaast gaan de wetenschappers de AM processen geschikt maken voor materialen die de industrie momenteel veel gebruikt. Denk dan onder andere aan magnesium. Tot slot kijken ze in het 3-jarig project ook naar de businesskant. Daarbij is er onder andere oog voor de bedrijfseconomische aspecten van 3D printen. De subsidie van 1,2 miljoen euro geldt voor een termijn van 3 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven