5G URLLC bij Audi-productie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

5G URLLC bij Audi-productie

Audi en Ericsson intensiveren hun 5G-samenwerking door de mogelijkheden van URLLC (ultra-reliable low-latency communication) te testen. Bij de Audi-fabriek in het Duitse Gaimersheim draait het 5G-systeem van Ericsson al live in een echte fabrieksomgeving, bij P-Labs. Nu zijn er plannen 5G URLLC-mogelijkheden te introduceren bij P-Labs. De bedoeling is meer geavanceerde fabrieksautomatisering te krijgen én meer veiligheid voor het personeel.

Ericsson en Audi hebben de 5G URLLC-mogelijkheden in januari succesvol getest in het eigen laboratorium van Ericsson in Zweden. Daar was een robotcel gebouwd die vergelijkbaar is met die in de Audi-fabrieken, maar dan met 5G URLLC-connectiviteit.

De robotarm plaatst de airbag in het stuur, terwijl een lasergordijn de open zijde van de robotcel beschermt. Dankzij de ultralage vertraging en betrouwbaarheid van 5G URLLC stopt de robot onmiddellijk als een medewerker in de cel reikt, waardoor personeel geen schade oploopt bij de interactie tussen mens en machine.

Een dergelijke directe reactie met gegarandeerde betrouwbaarheid is niet mogelijk met traditionele wifi of met de vorige generatie mobiele netwerken.

Flexibeler en veiliger

Nu worden deze mogelijkheden naar de Audi P-Labs in Duitsland gebracht. 5G URLLC verhoogt de flexibiliteit in het productie- en assemblageproces en vermindert tegelijkertijd de veiligheidsrisico’s voor het personeel.

Slimme fabrieken van de toekomst met geautomatiseerde productiesystemen, inclusief robots en agv’s zullen voor een groot deel draaien met 5G-connectiviteit.

Gestandaardiseerde protocollen voor automatiseringscommunicatie – Profinet en Profisafe – vereisen een zeer lage vertraging en strikte vertragingsgrenzen met vereiste garantieniveaus om te voorkomen dat veiligheidsstops in het systeem worden geactiveerd. De 5G URLLC-mogelijkheden voldoen aan deze hoge eisen met een grotere mobiliteit, flexibiliteit, efficiëntie en veiligheid in de productielijnen.

Samenwerking mens en robot

“Als onderdeel van ons project met Ericsson blijven we de mogelijkheden van de 5G-technologie voor industriële toepassingen in de slimme fabriek testen”, zegt Henning Löser, hoofd Productielab Audi.

“5G verbindt alle punten in onze productieomgeving, wat resulteert in enorme verbeteringen op het gebied van flexibiliteit en connectiviteit en een volledige herbeleving van hoe een veilige samenwerking tussen mens en robot er uit kan zien.”

Draadloze connectiviteit

“5G URLLC zal draadloze connectiviteit bieden die voldoet aan de prestatie-eisen van industriële automatisering”, zegt Marie Hogan, hoofd van Mobile Broadband & IoT bij Ericsson.

“De deur is geopend en geavanceerde gebruikscases en kritische IoT-toepassingen zijn nu mogelijk met de voordelen van een grotere flexibiliteit, mobiliteit en efficiëntie voor de productieautomatisering. Het doorknippen van de kabels is het belangrijkste bij het mogelijk maken van Industrie 4.0.”

De eerste samenwerking tussen Ericsson en Audi op het gebied van 5G voor de autoproductie stamt uit 2018. Sindsdien hebben de partners concrete stappen gezet om complexe gebruikstoepassingen aan te pakken die eerder niet konden worden opgelost in flexibele productie- en industriële automatisering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven