Ga naar hoofdinhoud

4 miljoen voor projecten arbeidsmarkt mkb-bedrijven

Koninklijke Metaalunie krijgt de komende vier jaar 4 miljoen euro om arbeidsmarktprojecten in de mkb-maakindustrie te ondersteunen. De toezegging voor dit bedrag heeft de organisatie gekregen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM hebben in de afgelopen jaren een groot aantal methodieken, interventies en werkwijzen op het gebied van de arbeidsmarkt ontwikkeld. Dit om duurzame inzetbaarheid en een leven lang ontwikkelen in de mkb-maakindustrie te bevorderen.

Maar het blijkt lastig om een goed beeld te krijgen wat de bestaande inspanningen, ontwikkelde middelen en onderliggende kennis oplevert voor de sector, stelt Metaalunie.

Voor mkb-bedrijven in maakindustrie

Dat geldt ook voor het verder ontwikkelen, toepasbaar maken en bijsturen. Met de nu toegezegde ondersteuning van SZW gaat daar nu verandering in komen, aldus de ondernemersorganisatie voor het MKB-metaal.

Op initiatief van Metaalunie hebben samenwerkende partners en het onderzoeksbureau Panteia een aanvraag gedaan voor ondersteuning onder de Expeditieregeling (subsidieregeling onderzoek en experimenten duurzame inzetbaarheidsinterventies) van SZW.

“Het is een sterk staaltje dat we als hele sector, met alle partijen die er toe doen voor onderwijs en arbeidsmarkt, deze aanvraag hebben gedaan. We gaan hierop 4 jaar samen werken,” aldus Anne Marie Heij, beleidssecretaris onderwijs Metaalunie.

Die ondersteuning heeft alleen betrekking op de mkb-bedrijven in de maakindustrie. “Vaak werken we samen met andere sectoren, maar dan gelden weer andere karakteristieken. Dat is nu niet het geval.”

Onlangs is het Aanvalsplan Techniek gepresenteerd. Er komen nu meer mogelijkheden om daar goed bij aan te sluiten, stelt de organisatie.

Loopbaancoaches, werkplekleren, etcetera

Met 100% financiering vanuit de Expeditieregeling worden diverse, al ontwikkelde, interventies en methodieken in pilotprojecten geïmplementeerd bij een selectie van mkb-maakbedrijven.

Deze pilots worden gecombineerd met een wetenschappelijk onderzoek door onderzoeksbureau Panteia. Dit onderzoek is erop gericht om de kritische succesfactoren te evalueren en in kaart te brengen. Op basis daarvan worden de interventies en methodieken verder ontwikkeld en beter toepasbaar gemaakt.

Zo ontstaat een goede verbinding tussen de ontwikkelde middelen en de werkwijzen in de praktijk. Voorbeelden zijn: loopbaancoaches, leercultuur, inzetbaarheidsmanagement, certificaten en keuzedelen, Metaalunie Academie en werkplekleren.

“We zien het als een stevige ondersteuning voor onze sector bij de transitie naar de skillsgerichte arbeidsmarkt en het vinden en behouden van voldoende goed technisch opgeleid personeel”, vertelt Heij.

“Alleen zo kunnen we inzetten op meer draagvlak en scherpere en bredere toepassing in onze sector. En ook voor SZW is er een belang. Dat krijgt meer inzicht op de arbeidsmarkt in wat werkt en wat niet voor onze sector.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven