Nieuws

3D-printindustrie verbreedt

Ten Cate Racing heeft aluminium freesdelen vervangen door met ABS Fusion+ van Innofil3D geprinte onderdelen (foto: Ten Cate/Metaal Magazine).

De 3D-printindustrie wordt steeds breder. Bij vakbeurs RapidPro viel dit jaar met name de inzet van FDM 3D-printers op; de printers die filament als materiaal gebruiken. Vakblad Metaal Magazine geeft een overzicht van de mogelijkheden.

3D-metaalprinten is een geliefd onderwerp in de maakindustrie. Maar deze technologie is vooralsnog duur, moeilijk en de toepassingen zitten vooral in high end markten zoals de luchtvaart- en medische industrie. Kunnen metaalbedrijven dan nog niks met 3D-printen? Zeker wel. Mag het kunststof zijn? stelt het aprilnummer van Metaal Magazine.

Vakbeurs RapidPro toonde de verbreding in de 3D-printindustrie. Van designsoftware en 3D-kunststofprinters tot toepassingen in metaal, die soms bijna een week lang op een 3D-metaalprinter staan voordat ze geprint zijn.

Betere en industriële filmanenten

In Veldhoven waren diverse FDM printoplossingen te zien. Nu kunststofproducenten als Sabic, BASF en ook anderen in de 3D-printmarkt zijn gestapt, komen de ontwikkelingen van betere en industriële filamenten pas echt op gang. Dat is ook buiten de beurs zichtbaar.

Metaal Magazine gaat ondermeer in op oplossingen van Innofil3D, dddrop (met 3D geprinte vingers van een robotgripper), Leapfrog (met printers die harde en rubberachtige materialen combineert), Markforged (met 3D-printers die carbondraad en sinds kort ook Kevlar toevoegt), Blackbelt, Rize en Cards 3D Printing Solutions.

Lees het hele artikel in nummer 3 (premium, alleen voor abonnees).
Neem een abonnement op de vernieuwde Metaal Magazine
Adverteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven