3D-printer igus voor HT-filament • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

3D-printer igus voor HT-filament

De nieuwe HT 3D-printer met rvs lineaire geleidingen en dryspin draadspindels stelde igus in staat een nieuw slijtvast en hittebestendig filament te ontwikkelen (foto: igus).

Igus heeft een eigen nieuwe hogetemperatuur 3D-printer ontwikkeld. Deze HT-printer is bedoeld voor het maken van nieuwe hogetemperatuur filamenten, gebruikmakend van in-house machinebouw componenten.

“Dankzij de nieuwe 3D-printer, kunnen gebruikers nu een smeermiddel- en onderhoudsvrij filament gebruiken voor de productie van hittebestendige speciale componenten met het iglidur J350 high-performance kunststof”, aldus het bedrijf.

Hoge temperaturen zorgen niet alleen voor problemen voor vele machine-elementen in installaties maar ook bij conventionele 3D-printers. De in eigen huis ontwikkelde 3D-printer is bedoeld om nieuwe filamenten te ontwikkelen voor slijtvaste componenten in hogetemperatuur toepassingen.

Rvs componenten, dryspin spindels

Voor de mechanische systemen vertrouwden de igus ingenieurs op de hittebestendige rvs componenten van de onderhoudsvrije drylin W lineaire geleiding en soepel lopende dryspin spindels met hoge snelheid in de X-, Y- en Z-assen.

Smeermiddelvrije glijfolie en draadspindelmoeren gemaakt van de slijtvaste high-performance kunststoffen iglidur X en iglidur C500 waarborgen volgens igus een nauwkeurige instelling van het bouwplatform, zelfs bij installatieruimte-temperaturen tot wel 200°C.

“Een spuitmond kan het filament smelten bij temperaturen tot wel 400 °C”, vertelt Tom Krause, hoofd afdeling Additieve Productie van igus GmbH. “Zo waren we in staat een filament te ontwikkelen en uitgebreid te testen voor hogetemperatuur-omgevingen.”

Hoge slijtvastheid

Het smeermiddelvrije iglidur J350 wordt door de motion plastics specialist al aangeboden in het glijlager en stafmateriaalprogramma. Dit high performance plastic wordt vooral gekenmerkt door een extreem hoge slijtvastheid en zeer lage frictie-coëfficiënten op staal.

“Deze duurloper is vooral geschikt voor rotatie, en kent een hoge maatstabiliteit bij temperaturen tot 180°C. Gemiddelde tot hoge belastingen zijn geen probleem voor iglidur J350.” Met de hoge-temperatuur 3D-printer, kan het filament goed worden verwerkt op een printplaat, uitgerust met een PET-film.

Naast iglidur J350, zijn er nog zes andere filamenten beschikbaar van igus.

Toepassingen van het nieuwe filament liggen bijvoorbeeld in de automatentechnologie, de automobielsector, de glasindustrie en de machinebouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven