Nieuws

‘3D-printen? Met welk doel’

Overleg binnen het projectteam van het fieldlab (foto: ACM3).

Metaalbewerkende bedrijven die met 3D-metaalprinten aan de slag willen, moeten eerst goed hun doeleinden bepalen. Wil je meerdere functionaliteiten integreren in één product, dan is 3D-printen mogelijk een geschikte oplossing. Maar kun je iets probleemloos produceren met reguliere technieken als draaien en frezen, dan moet je dit vooral blijven doen.

Dat zegt Bert Thuis van het NLR, het Nederlands Luchtvaartruimtecentrum in het maartnummer van vakblad Metaal Magazine. Thuis is binnen het NLR verantwoordelijk voor de afdeling die zich bezighoudt met lichtgewicht structuurdelen.

Hij geeft aan dat sectoren als de lucht- en ruimtevaart in de jaren tachtig vooral interesse hadden in lichtgewicht composiet. Nu wordt ook op de kostprijs gelet. En de materiaalkeuze is nu gebaseerd op resultaten die met het materiaal en de bijbehorende fabricagetechniek kunnen worden behaald. Dat is niet noodzakelijk composiet, maar kan in zijn ogen ook geprint metaal of een hybride constructie zijn.

Focusverlegging

De focusverlegging in de markt van lichtgewicht naar lichtgewicht én betaalbaar, en de opkomst van 3D-metaalprinten zorgde tevens voor een blikverbreding bij het fieldlab.

Oorspronkelijk was dit centrum gericht op het automatiseren van composiet materialen (Centre for Automated Composite Manufacturing). Enige jaren geleden werd het omgedoopt tot ACM3: Smart Industry Fieldlab voor Automated Composites & Metal Manufacturing and Maintenance.

Het eerste vierjarig fieldlabprogramma rond additive manufacturing (AM) is eind 2018 afgerond. Vorige maand is een vervolgprogramma gestart.

‘Beter te reproduceren’

Thuis blikt in Metaal Magazine terug op wat ACM3 de afgelopen jaren heeft bereikt. “In het fieldlab hebben we onder andere aantoonbaar gemaakt dat door te automatiseren, zaken veel beter zijn te reproduceren. Ook neemt de betrouwbaarheid toe en daalt de prijs.” Ook geeft hij aan waar nog meer in zal worden geïnvesteerd.

‘Metalen én polymeren tegelijk printen’

Thuis schetst in het artikel tevens een toekomstbeeld van 3D-printen. Zo wordt het wellicht mogelijk om in één printopdracht meerdere materialen tegelijk te printen en te verweven; verschillende metalen of metaal en polymeren.

Tips voor starten met 3D-printen

De verwachtingen van ondernemers wat 3D-metaalprinten op dit moment kan of niet kan, blijken niet altijd te kloppen, geeft Thuis aan. Behalve dat zij die met 3D-printen aan de slag willen vooraf moeten letten op gewenste functionaliteiten, geeft hij hen nog meer tips. Lees het complete artikel in Metaal Magazine 2.
Nog geen abonnee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven