3D-printen van magneten met cold spray • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

3D-printen van magneten met cold spray

Een permanente magneet wordt via het cold spray proces aan de binnenzijde van een cilinder aangebracht (still uit video CNRC).

De National Research Council of Canada (CNRC) heeft een methode ontwikkeld om permanente magneten 3D te printen. Dit gebeurt met behulp van cold spray additive manufacturing (CSAM). De onderzoekers hebben prototypes van elektromotoren met het nieuwe harde magnetische materiaal met succes geconstrueerd en getest. Dat meldt AT-Aandrijftechniek.

Krachtige magneten voor in elektromotoren worden nu meestal nog geproduceerd met behulp van sinteren of spuitgieten. Bij deze processen moeten de magneten eerst worden geproduceerd en vervolgens worden nabewerkt tot een eindproduct.

De CSAM-technologie van de CNRC combineert alle stappen in één, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen. Ook zijn volgens de onderzoekers nieuwe complexe geometrieën mogelijk die met traditionele productieprocessen ondenkbaar zijn.

Hoge snelheid spray

Bij cold spray additive manufacturing wordt materiaal als fijn poeder in een straal gecomprimeerd gas met hoge snelheid gebracht. De stroom poederdeeltjes botst met grote snelheid op de ondergrond waar laag na laag wordt opgebouwd.

Een industriële robot voert snelle en nauwkeurige 3D-bewegingen uit, waardoor het mogelijk wordt om complexe vormen te creëren. In vergelijking tot andere AM-technieken bouwt CSAM snel op, waardoor de productie van enkele kilo’s magneten per uur mogelijk is.

Mechanisch en thermisch

De koud gespoten magneten van de National Research Council of Canada hebben behalve de opbouwsnelheid als voordeel dat ze uitstekende mechanische en thermische eigenschappen hebben. Magneten die zijn gemaakt met behulp van CSAM zijn verder, vergeleken met de brossere gesinterde magneten, gemakkelijk te bewerken.

Het cold spray proces maakt ook magneten met een verhoogde thermische geleidbaarheid en betere thermische regelbaarheid mogelijk. De magneten zijn verder bestand tegen corrosie en oxidatie en zullen daarom langer meegaan.

Betere motoren mogelijk

Volgens de onderzoekers zal de technologie het mogelijk maken om compactere, beter presterende motoren voor de toekomst te produceren. Mogelijk kunnen in de toekomst complete motoren met behulp van CSAM worden gebouwd. Andere toepassingen liggen onder meer in magnetische koeling, windturbines en telecommunicatieapparatuur.

Bekijk een filmpje van de cold spray techniek van CNRC.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven