3D-printen maakt transport en opslag overbodig • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

3D-printen maakt transport en opslag overbodig

De Ibarmia ZVH45/L1600 is een vijfassig bewerkingscentrum die dankzij een laser-oplaskop ook toegepast kan worden voor AM-doeleinden(foto's: Tim Wentink)

De Metav biedt van 23 t/m 27 februari in Düsseldorf (D) een breed scala van presentaties over het 3D-printen van kunststoffen en metalen. Tijdens de conferentie ‘Inside 3D-Printing’ zal er dieper ingegaan worden op het produceren van reservedelen, want volgens Ulli Klenk, voorzitter van de afdeling AM in VDMA en general manager van Competence Center Additive Manufacturing in de digitale fabriek van Siemens in Erlangen (D), biedt 3D-printen veel voordelen als het op reserveonderdelen aankomt.

Door het gebruik van additieve methoden is men in staat om benodigde componenten ter plekke snel en flexibel in elke gewenste geometrie te produceren. Hierdoor is het niet meer nodig om onderdelen in opslag te houden en (wereldwijde) transportkosten zijn tevens verleden tijd. Een voorwaarde voor het printen van reserveonderdelen is dat er een gestandaardiseerd bestandsformaat voor 3D-printgegevens moet komen, voor ieder machinetype en -merk. Dan pas kunnen bestanden via een dataverbinding worden doorgegeven. Oftewel, data vervangt de transport en opslag van fysieke producten. Daar moet volgens Klenk nog wel een kanttekening bij geplaatst worden. “De ontwikkelaar van het digitale onderdeel moet, nadat het bestand is verzonden, controle kunnen houden over het bestand om te voorkomen dat het bestand onrechtmatig gedeeld wordt aan derden en eventueel wordt gewijzigd. Tevens moet het uit commercieel oogpunt mogelijk zijn om te registreren hoe vaak een bestand is gebruikt om een onderdeel te printen, zodat dit in rekening gebracht kan worden. Deze industrialisatie van de AM-productieketen is alleen mogelijk wanneer er wereldwijd op alle typen en merken machines een constante kwaliteit geproduceerd kan worden”, ligt Klenk toe.

Door versleten of kapotte onderdelen in te scannen en deze data te vergelijken met de CAD-data van het onderdeel, kan een onderdeel vernieuwd worden door middel van 3D-printen
Door versleten of kapotte onderdelen in te scannen en deze data te vergelijken met de CAD-data van het onderdeel, kan een onderdeel vernieuwd worden door middel van 3D-printen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven