3D-metaalprintkop voor in CNC-machine • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

3D-metaalprintkop voor in CNC-machine

De 3 verschillende modellen, elk voor een eigen AM-techniek (foto 3D-Hybrid).

3D-Hybrid komt met 3D-printkoppen, waarmee een bestaande CNC-machine tijdelijk is om te schakelen tot 3D-metaalprinter. Het Amerikaanse bedrijf heeft 3 verschillende units, voor lasdraad (wire-arc), laser-metaalpoeder en cold spray. Het bedrijf gelooft in de integratie van AM-technologie in elke CNC-machine. Dat meldt Made in Europe.nu

De 3 versies zijn elk voor een andere AM-techniek, met elk eigen karakteristieken en toepassingen, geeft 3D-Hybrid aan. Met de Wire-Arc, de Laser en de Cold Spray unit dekt het Amerikaanse bedrijf een groot deel van de AM technologie af die ook als Direct Energy Deposition wordt aangeboden. Hierbij gaat het niet om nauwkeurigheid maar om snelheid en materiaalkwaliteit. Elke 3D-printunit is voorzien van een standaard gereedschapopname voor in de spindel.

Door de unit in een CNC-machine te integreren, wil 3D-Hybrid de kostprijs omlaag brengen en de mogelijkheid bieden om werkstukken direct in de machine na te bewerken. De Wire-Arc oplossing is de goedkoopste optie. Deze is vanaf 50.000 dollar beschikbaar.

Wire-Arc

Met de Wire-Arc, met een opbouwvolume van meer dan 573 kubieke centimeter per uur, kan een groot aantal legeringen geprint worden. Er wordt gebruikgemaakt van een eigen technologie waarop patent is aangevraagd. Voor speciale legeringen die alleen in poedervorm verkrijgbaar zijn, heeft 3D-Hybrid een Wire+Powder tool ontwikkeld, om poeder en draad samen te smelten tot een eigen legering.

LaserBij de laser tool zijn laserbronnen van 500W tot 25 kW beschikbaar, evenals optieken met verschillende spotdiameters van 0,1 tot 10 mm, voor een breed scala aan toepassingen. De laserbron komt van het Duitse Laserline. Ook hier biedt 3D-Hybrid een combinatie aan van draad én poeder. De laserbron is bovendien geschikt voor het lokaal harden van werkstukken in de CNC-machine.

Cold Spray

Met Cold Spray kan tot 2,5 kilogram metaalpoeders per uur 3D-geprint worden. De poeders worden met een zeer hoge snelheid (supersonisch) op het werkstuk geschoten, waarbij de kinetische energie zorgt voor het smeltproces.

3D-Hybrid is aldus Made in Europe al betrokken bij toepassingen in ondermeer de lucht- en ruimtevaartindustrie en olie- en gasindustrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven