Deze week is in Haarlem de eerste 3D-printfabriek van Nederland geopend onder aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nederlandse maakindustrie, de Metropoolregio Amsterdam, het ministerie van Economische Zaken en het hoger onderwijs.
De 3D-printfabriek, een initiatief van 3D Makerszone in Haarlem, stelt scan-, print- en tekenfaciliteiten beschikbaar voor bedrijven, overheden en onderwijs. Dankzij dit initiatief hoeven bedrijven niet direct in de technologie te investeren, maar kunnen ze door middel van een laagdrempelige bijdrage participeren in de 3D-printfabriek. Bedrijven kunnen daarmee kennis maken met 3D-printen, om te kijken of en hoe ze 3D-printen in hun bedrijfs- en productieproces kunnen integreren. 3D Makerszone wil daarmee innovatie voor bedrijven in de regio Amsterdam-Haarlem stimuleren en vooral ook het mbo- en hbo-onderwijs daarbij betrekken, zodat de huidige generatie jongeren straks een rol kan gaan spelen in de nieuwe maakindustrie.
Grote impact
De initiatiefnemers van de 3D Makerszone zien de potentie van 3D-printtechnologie voor de maakindustrie. “De kansen die deze technologie biedt op het gebied van productontwerp, kostenbesparingen, innovatieversnelling, maatwerk, personalisatie, duurzaamheid, onderhoud, voorraadbeheer, transport, lokale productie en slimmere producten is groot volgens de mensen achter 3D Makerszone.
3D Systems
Inmiddels beschikt de 3D-printfabriek al over zes printers, waaronder een Tractus deltaprinter van maar liefst drie meter hoog. En een aantal 3D-kleurenprinters van 3D Systems, waarvan Landré ondermeer de Projet 5000 heeft geleverd. Deze printer is met een printvolume van 550 mm x 393 mm x 300 mm (XxYxZ) één van de grotere printersystemen in zijn soort en levert een hoge eindkwaliteit van de producten, die ten uiting komt in fijne details, hoge nauwkeurigheden, scherpe hoeken en hoge sterkte-eigenschappen. De ProJet 5000 maakt gebruik van de thermisch gestuurde Multi-jet Modeling technologie (MJM). Deze technologie maakt het mogelijk in kleine hoeveelheden te doseren, zodat wanddiktes tot 0,25 mm mogelijk zijn en producten tot 0,05 mm geprint kunnen worden.