38 Tesla magneet Boessenkool naar Nijmegen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

38 Tesla magneet Boessenkool naar Nijmegen

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo heeft interior parts van 38 Tesla magneet HFML (High Field Magnet Laboratory) uitgeleverd. Die 38 Tesla is ruim 300.000 maal sterker dan het magnetisch veld van de aarde.

Bij de Radbout Universiteit in Nijmegen staat het spectaculaire High Field Magnet Laboratory. Het lab maakt nauwkeurige beproevingen met magnetisme mogelijk. Met dit onderzoekslaboratorium bezit Nederland een Europese faciliteit van mondiale allure en uitstraling. Ingericht voor puur wetenschappelijk onderzoek.

 

 tesla magneet nijmegen

In de productiehal van Machinefabriek Boessenkool wordt met de grootste zorgvuldigheid gewerkt aan de bijzondere onderdelen voor de sterkste elektromagneet ter wereld (foto’s: Boessenkool)

 

Smelten

Er kunnen metingen gedaan worden bij frequenties die uiteen lopen van 9 tot 500 gigahertz, bij temperaturen van net boven het absolute nulpunt tot ongeveer 275° Celsius en bij drukken tot 25.000 atmosfeer. De 38 Tesla magneet vraagt meer dan 20 megawatt om z’n kracht voluit te kunnen realiseren.  Dat komt overeen met een gemiddeld gebruik van duizenden gezinnen samen. Daarbij ontstaat in de magneet zoveel warmte, dat het apparaat in een halve minuut zou smelten. Om dat te voorkomen wordt er gekoeld met een hoge druk waterkoelsysteem die per seconde een badkuip vol koelwater door de magneet perst.

 

Ultrasoon

Machinefabriek Boessenkool maakt een samenstelling van alle super nauwkeurige en complexe delen, gemaakt uit bijzondere metaallegeringen, voor deze nieuwe magneetopstelling. Het daarvoor gebruikte materiaal is vooraf 100% ultrasoon beproefd en goedgekeurd. Het laswerk ondergaat naast een magnetisch onderzoek op oppervlaktescheurtjes eveneens een honderd procent ultrasoon onderzoek. Ultrasoon onderzoek brengt zelfs de kleinste inwendige haarscheurtjes aan het licht. Bovendien garandeertultrasoon geteste materiaal een maximale betrouwbaarheid en levensduur. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven