30 miljoen euro tegen tekort aan technici • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

30 miljoen euro tegen tekort aan technici

TechniekTalent.nu, een samenwerkingsverband van acht technische bedrijfstakken, stelt de komende vijf jaar ruim 30 miljoen euro beschikbaar om het tekort aan technici aan te pakken. Binnen nu en 2014 moet vanwege de vergrijzing 17 procent van alle technische werknemers vervangen worden, zo blijkt uit recente cijfers.

“Zelfs als alle mensen met een technische opleiding zouden doorstromen naar een baan in de techniek, zitten we in 2014 met een tekort van 63.300 mensen”, benadrukt Jos Kleiboer, voorzitter van TechniekTalent.nu. Hij spreekt van een ‘urgent maatschappelijk probleem’ en roept andere partijen, zoals de overheid, op om het initiatief in woord en gebaar te ondersteunen.

 

Instroom

“We moeten de instroom in het technisch onderwijs en de technische beroepen de komende jaren flink vergroten. Er zal met name een tekort ontstaan op vmbo- en mbo-niveau, maar ook bij aan hbo’ers zal een tekort ontstaan”, constateert voorzitter van TechniekTalent.nu Jos Kleiboer.

 

Loonkosten

Kleiboer wijst erop dat de situatie dreigt dat bedrijven onvoldoende goedgeschoolde werknemers hebben om hun productiviteit in stand te houden. In een aantal sectoren doen die tekorten zich nu al voor. De krapte op de arbeidsmarkt kan grote gevolgen hebben voor de loonkosten.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven