3 RFA-Robotloaders voor Odin • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

3 RFA-Robotloaders voor Odin

Odin Verbindingstechnieken heeft in 4 maanden tijd 3 RFA-Robotloaders aangeschaft. Zo zet het bedrijf uit Zoetermeer in korte tijd in op geautomatiseerd produceren. Deze robotbeladingscellen zorgen ervoor dat geen mechanische omstelling meer nodig is, zodat verschillende orders elkaar snel kunnen opvolgen.

De eerste RFA-Robotloader is eind 2021 snel geleverd en in bedrijf gesteld. De keuze is gevallen op een RFA-Robotloader met RFA-Vision vanwege de flexibiliteit en het bediengemak.

Tijdens de productie houdt de RFA-Connect module de operator op de hoogte van de voortgang of verstoringen, met updates, statistieken en beeldmateriaal van de IP-camera.

Cameratoezicht

De IP-camera zorgt ook bij onbemande productie voor toezicht op de cel. En de roosterfunctie zorgt voor een goede verdeling van de berichtgeving onder verschillende operators.

Een tweede cel met enkele aanpassingen volgde enkele maanden later, in januari van dit jaar. Een van de aanpassingen was het vergroten van het oppervlak van het transportsysteem waardoor meer autonomie behaald kon worden.

Eind maart is de derde RFA-Robotloader, een kopie van de tweede cel, besteld. Een week later is deze geleverd en vervolgens in bedrijf gesteld.

‘Binnen kwartier ingesteld voor nieuw werkstuk’

De door RFA ontwikkelde RFA-Vision software is intuïtief op een tablet-pc te bedienen. De RFA-Vision software met parameters wordt ingesteld op het touch screen en de grijpervingers worden afgesteld op het nieuwe werkstuk.

Instellingen worden onder een gekozen naam opgeslagen op de tablet-pc of een locatie op het bedrijfsnetwerk.

“Het systeem wordt binnen een kwartier ingesteld voor een nieuw werkstuk”, legt directeur Remco Winters van Odin Verbindingstechnieken uit. “Het systeem heeft zich niet alleen bewezen voor grote series, maar ook voor kleinere series.”

Geen automatische deuren

De geautomatiseerde machines van Odin Verbindingstechnieken zijn overigens niet voorzien van een automatische deur. De Kawasaki robot schuift de deur open en dicht. Op deze manier is de keuze voor de te automatiseren machine zo vrij mogelijk en wordt bespaard op de kosten en levertijd van een deurautomatisering.

In korte tijd is het geautomatiseerd produceren een belangrijke tak van de productie geworden. “Zonder de RFA-Robotloaders had ik het afgelopen 3 maanden niet gered met het werk wat er lag”, zegt Winters. “Voor ons was het een noodzakelijke stap.”

‘Per geautomatiseerde machine, per werkdag een extra werkdag’

“De robots draaien 7 dagen in de week en alle avonden”, geeft hij aan. “Het creëert rust omdat het werk wat aangezet wordt, de volgende ochtend voor je klaar ligt en de deur uit kan. Per machine die geautomatiseerd is met een RFA-Robotloader verdienen we iedere werkdag een extra werkdag na kantoortijden.”

Lees ook:

RFA-Connect: onbemand én bewaakt produceren (22 oktober 2019)

Personeel met beperking: ‘Je krijgt zóveel terug’ (22 mei 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven