2in1-fiber voor laserlassen en -snijden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

2in1-fiber voor laserlassen en -snijden

Een nieuwe ontwikkeling van Trumpf bij laserbewerking voor plaatmateriaal zijn flexibele lichtgeleiders die zowel voor lasersnijden én voor -lassen ingezet kunnen worden. Deze fibers hebben een binnenkern en een buitenmantel. De laserbron kan zelf selecteren of de kern of de mantel aangestraald wordt.

Met een grote spot van de fiber kan dan gelast worden en met de kleinere spot gesneden. Dit is dan mogelijk zonder dat de lichtgeleider verwisseld moet worden. Bijvoorbeeld voor 3D-cellen voor het lassen en -snijden biedt dit flexibele mogelijkheden. Uiteraard heb je wel een laserbron nodig die het benodigde, hogere vermogen voor het laserlassen ook kan leveren. Bijgaande animatie van Trumpf geeft meer informatie:

 

 

Flexibele geleiding 

Het inkoppelen van laserlicht in een flexibele lichtgeleider biedt de metaalbranche veel mogelijkheden. Voor het lasersnijden zien we fibers met een diameter van 50 micrometer tot 200 micrometer. Voor laserlassen worden fibers gebruikt in het diameterbereik van 200 micrometer tot 600 micrometer. Zoals gezegd: het laserlicht van vastestoflasers maar ook dat van een diodelasers kan dankzij de flexibele geleiding naar verschillende machines gestuurd worden. Ergens in het bedrijf komt dan een centraal laseraggregaat. Dit kan op een afstand van tientallen meters  zijn van de eigenlijke laserbewerkingsmachines. 

 

laser

Schematische weergave: boven de inkoppeling van het licht in het buitenste segment van de flexibele lichtgeleider, onder de inkoppeling in de kern van de 2in1-fiber (foto’s: Trumpf)

 

laser

  

Één laserbron

Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk  om één laserbron te gebruiken voor zowel een lasercombimachine (ponsen en lasersnijden) als voor een laserlascel. Dit vanuit de gedachte dat een lasercombi niet continu het laserlicht nodig heeft; de machine wordt immers ook ingezet voor pons- en omvormwerkzaamheden.  Een bedrijf kan dankzij de mogelijkheden van  de flexibele lichtgeleiding een lasernetwerk bouwen.

 

In een volgend nummer van Metaal Magazine meer informatie over lasers voor de metaalbewerking. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven