2,5 miljoen meter zaagband per maand • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

2,5 miljoen meter zaagband per maand

De productie van bandzagen is een boeiend proces. De familie-onderneming Wikus in Spangenberg (D) maakt per maand pakweg 2,5 miljoen meter zaagband. Ter vergelijking: de omvang van de Chinese markt is ongeveer tien miljoen meter per jaar. Je praat bij Wikus over 500.000 tot 600.000 bandzagen per maand.

In Spangenberg werken pakweg 600 mensen. Wikus is in 1958 begonnen met de productie van bandzagen. Dit waren in eerste instantie zagen van gereedschapstaal. In de loop der jaren is het assortiment uitgebreid met bi-metalen (HSS), hardmetalen en diamantgecoate zagen (galvanisch opgebracht).

 

frezen bandzaag wikus van hoorn

Het frezen van de tandvorm in een bandzaag bij Wikus, voor meer foto’s zie ons digitale foto-album (foto’s: Reinold Tomberg).

 

Bij de productie van bandzagen zie je achtereenvolgens de volgende productiestappen: vormfrezen (van een aantal banden tegelijk), zetten van de tanden, warmtebehandeling (harden en ontlaten), stralen, richten, slijpen, het afkorten van de band op lengte en het weerstandstuiklassen van de band.

 

het lassen van een bandzaag bij wikus

Het weerstandsstuiklassen van grote bandzagen bij Wikus

 

Fred Rijneveld, ‘chief sales officer’ vertelt dat bij Wikus bij de ontwikkeling van bandzagen de nadruk ligt op een hoge productiviteit en maximale levensduur van de zaag en daaruit volgend een zo laag mogelijke kostprijs per zaagsnede.

 

In ons komend nummer een artikel over het bandzagen met hardmetaal. Vraag hier een proefnummer aan. In ons land wordt Wikus vertegenwoordigd door Van Hoorn Machining uit Veldhoven.  De video hieronder toont het lassen van bandzagen bij Wikus

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven