24/7 en onbemand waterstraalsnijden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

24/7 en onbemand waterstraalsnijden

Een waterstraalsnijmachine van Resato met de twee zijwangen waarmee een flexibele zone wordt gecreëerd voor en achter de snijkop waar de operator veilig kan beladen en ontladen (foto: Resato)

Door de ontwikkeling van een aantal nieuwe functionaliteiten is Resato erin geslaagd om het waterstraalsnijden te transformeren tot een proces dat continu en onbemand uitgevoerd kan worden. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de kostprijs kan worden gereduceerd terwijl tegelijkertijd een verhoging van de capaciteit wordt bereikt.

“Een eerste voorwaarde om onbemand en 24/7 te kunnen produceren is dat een betrouwbare procesvoering gegarandeerd moet zijn”, aldus verkoopdirecteur Marc Epping. Vandaar dat door Resato onder de noemer van EMS (electronic monitoring system) een compleet controlesysteem is ontwikkeld dat het hele traject van de pomp tot de nozzle bewaakt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van diverse sensoren die de cruciale procesparameters registreren, zoals de druk van de waterstraal. “Normaliter bedraagt de maximale werkdruk 3.800 bar, maar door slijtage van de nozzle, tube en afdichting kan de kwaliteit geleidelijk afnemen”, legt Epping uit. “Een lagere druk heeft niet direct fatale consequenties, maar verstoort de continuïteit en kwaliteit van het snijproces.” Vandaar dat het proces wordt gestopt wanneer het EMS-systeem constateert dat de kwaliteit van het eindproduct in gevaar komt.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven