Nieuws

2,4 miljoen voor smart industry Zuid-Holland

Staatssecretaris Mona Keijzer heeft samen met provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, InnovationQuarter en acht regionale Smart Industry Fieldlabs de samenwerking bekrachtigd (foto: smartindustry.nl).

Diverse overheden steken ruim € 2,4 miljoen in de versterking van de maakindustrie in Zuid-Holland. Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat kent € 700.000 toe voor smart industry programma’s. Vanuit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag is € 750.000 beschikbaar en de gemeente Den Haag stelt € 1 miljoen euro beschikbaar. Dit is bekendgemaakt tijdens het landelijke Smart Industry Event in Bussum. 

De regio Zuid-Holland kent van oudsher veel maakindustrie. De scheepvaart, de tuinbouw en de luchtvaart profiteren daarvan. De toepassing van nieuwe digitale productieprocessen en het gebruik van robots begint langzaam voet aan de grond te krijgen,stellen de initiatiefnemers. “Dat is belangrijk want op die manier krijgt de maakindustrie toekomst.”

SMITZH

Een groep innovatieve ondernemers pioniert en zo zijn vele Fieldlabs ontstaan in Zuid-Holland, waarvan 8 rondom Smart Manufacturing. De 8 Fieldlabs, InnovationQuarter, TNO, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland hebben eind 2017 de handen ineengeslagen en Smart Industry Hub SMITZH opgericht: Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland.

Relevante technologieën

In de 8 Fieldlabs in de regio is kennis beschikbaar van alle relevante technologieën in de maakindustrie: 3D-printing en IoT (RAMLAB), lasrobots en duurzame inzetbaarheid (Duurzaamheidsfabriek Dordrecht), robotisering en artificial intelligence (RoboHouse), technologie voor geautomatiseerde composietproductie (SAM|XL), Big Data (Big Data Innovatie Hub), sensoriek (Dutch Optics Centre), digitale productie en digital twin (Digital Factory for Composites) en mensgerichte technologie met onder andere AR/VR (Dutch Growth Factory). De coördinatie van het programma SMITZH is belegd bij de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

Ondernemers die hun productieproces efficiënter willen inrichten, kunnen bij de Fieldlabs terecht. Binnen het programma SMITZH zijn middelen beschikbaar om hun vragen te beantwoorden.

Mensgerichte technologie

Eén van de speerpunten van SMITZH is mensgerichte technologie, zoals het in elkaar zetten van een sensor of een satelliet met een VR-bril op, die projecteert waar welk onderdeel moet worden gemonteerd. Of aan exoskeletten die zwaar werk licht maken. Mensgerichte technologie helpt mensen aan werk en helpt zo ook de bedrijven om hun vacatures te vervullen.

Nieuwe banen

Het ministerie van EZK sluit nu aan en geeft daarmee een extra impuls aan de sector in de regio. Doel is het programma in de toekomst te vergroten met meer publieke en private middelen. Het programma moet 2.500 nieuwe banen in de Zuid-Hollandse maakindustrie opleveren en 100 bedrijven die werken met nieuwe technologieën.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven