Ga naar hoofdinhoud

‘2019 wordt nieuw productierecord Duitse machinesector’

Dr Heinz-Jürgen Prokop van de VDW (foto: Trumpf).

De Duitse bewerkingsmachine-industrie rekent voor dit jaar op een nieuw record in de productie van machines. VDW-voorzitter Dr. Heinz-Jurgen Prokop verwacht een verhoging van de productie met 2%, waardoor het totale productievolume in Duitsland uitkomt op 17,4 miljard euro. De export groeide vorig jaar. Wel nemen de nieuwe bestellingen dit jaar af, vooral door een daling in thuisland Duitsland en in Europa. Noord-Amerika is een groeimarkt.

Prokop zei dit op de jaarlijkse persconferentie van de vereniging Duitse fabrikanten van metaalbewerkingsmachines VDW in Frankfurt. De sector in Duitsland zal ook in 2019 blijven profiteren van de vele orders die in 2018 zijn binnengekomen en in de loop van dit jaar worden uitgeleverd.

De VDW verwacht verder dat de kapitaaluitgaven voor de sector met 4% zullen stijgen terwijl het gebruik van de machines met 3% zal stijgen. “Beide indicatoren zijn relevant voor de vooruitzichten in onze sector. En beide tonen een aangename groei”, stelde hij.

Andere positieve factoren zijn onder meer een hoge bezettingsgraad in de bewerkingsmachinebranche en bij haar afnemende industriële sectoren. Daarnaast zijn integratie van systemen en automatisering aanjagers voor nieuw investeringen.

Nieuwe orders dalen

Negatieve aspecten voor de Duitse machinebouwers is een daling in nieuwe bestellingen. Na een lichte groei van 1% in 2018 dalen de nieuwe orders voor dit jaar met 2 procentpunten. Dit komt vooral door een daling van binnenlandse orders. Het aantal bestellingen van Duitse afnemers zullen, na een periode van sterke groei, nu naar verwachting met 3% zullen dalen.

‘Noord-Amerika blijft

belangrijke groeimarkt in orders’

De buitenlandse orders daarentegen zullen dit jaar stabiel blijven. Noord-Amerika blijft een belangrijke groeimarkt. Volgens VDW-onderzoek zag de vraag gedurende de eerste 3 kwartalen van 2018 een gestage groei in dubbele cijfers, mede ingegeven door uitgavenprogramma’s, verlaging van belastingen en betere afschrijvingsmogelijkheden in de VS. De vraag uit Canada en Mexico steeg ook. De VDW voorspelt voor dit jaar vanuit de Noord-Amerikaanse markt een groei van 4 procent.

Orders uit Europa zullen naar verwachting met 2% dalen, na 3 jaar van solide groei. Tot 2018 waren vooral de EU-landen een sterke pijler met een groei van 9%. Binnen Europa treedt een verschuiving van de groei van het aantal orders op, van Zuid-Europa naar Oost-Europa. Automotive is hier een belangrijke aanjager.

Azië als geheel blijft eveneens positief. Een daling in het aantal orders uit China, Zuid-Korea en Taiwan wordt gecompenseerd door een groei in Japan en de ASIAN-regio.

Top 3: China, VS en Italië

De uitvoer, goed voor zo’n 70% van de Duitse industrie voor bewerkingsmachines, steeg vorig jaar met 3%.

‘China grootste exportmarkt

voor Duitsland’

China is, ondanks dat de economische groei er vertraagt, nog steeds verreweg de grootste exportmarkt voor de Duitse sector. Met een groei van 5% gedurende januari tot en met november 2018, neemt China momenteel 22 procent van de uitvoer van de Duitse fabrikanten van bewerkingsmachines voor zijn rekening, gevolgd door de VS met 13 procent (een groei met 7%).

Italië is derde, goed voor 6% van de export van gereedschapsmachines. De export naar Italië is overigens met 21% toegenomen, dankzij afschrijvingsconcessies van de Italiaanse overheid. Enigszins verrassend kwam Polen op de vierde plaats, met een groei van 9% die het gevolg was van een opleving in het aantal orders van de toeleveringsindustrie in de automotive- industrie. Qua groeimarkten in de top 15 van exportbestemmingen sprongen Zwitserland en Spanje eruit, met elk een groei in dubbele cijfers.

‘Export naar Verenigd Koninkrijk

daalde met 15%’

De situatie was aanmerkelijk minder rooskleurig in landen als Frankrijk, Oostenrijk en India. In lijn met de verwachtingen, daalde de export naar het Verenigd Koninkrijk met 15%, waardoor dat land nu slechts 2,5% van de Duitse export van bewerkingsmachines voor zijn rekening neemt. Toch vertrouwt Prokop erop dat de UK in Duitsland geproduceerde bewerkingsmachines moet blijven kopen, juist om concurrerend te blijven. “Duitsland is de grootste leverancier en er zijn nog maar een paar Britse fabrikanten op de markt.”

De Duitse bewerkingsmachine-industrie gaf aan het eind van 2018 werk aan 75.000 mensen. Dat lag 4 % hoger dan aan het begin van het jaar.

Mobiliteit en AI

Prokop schetste vervolgens diverse thema’s waarin de industrie belangrijke strategische stappen kan zetten om het potentieel te benutten en de mondiale voorsprong te vergroten. Hij noemde onder meer de integratie in productie (via umati), mobiliteit (elektrische en hybride aandrijvingen in de automobielindustrie) en artificial intelligence (zelflerende systemen in bewerkingsmachines, maar ook in productieplanning, productiebesturing en robotica).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven