2-S en Petrofer presenteren effect koelsmeermiddelen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

2-S en Petrofer presenteren effect koelsmeermiddelen

Koelsmeermiddelen hebben een grote invloed op het verspanende proces (foto: 2-S)

Onder de titel ‘Verspanen: Criteria voor een perfect product’, zullen bij Teclab in Eindhoven op donderdag 20 oktober 2016 de uitkomsten van het testen van vloeibaar gereedschap gepresenteerd worden. Samen met leden van het Mikrocentrum High Tech Platform zoals Seco Tools, Mitutoyo en Innovar presenteren 2-S en haar partner Petrofer de invloed van koelvloeistoffen bij moeilijk verspaanbare materialen.

Aanleiding voor dit gezamenlijk onderzoek is het realiseren van storingsvrije afhandeling bij het bewerken van moeilijk verspaanbare materialen. De realisatie wordt bepaald door het totale plaatje. Dat wil zeggen de machine-instellingen, materiaal eigenschappen, gereedschap(pen) en het vloeibaar gereedschap moeten kloppen, zodat de oppervlaktekwaliteit en -metingen vlekkeloos verlopen en daarmee het eindresultaat optimaal is. De verspanende industrie bekijkt deze elementen en onderdelen vaak apart. Met deze bijeenkomst willen de deelnemende bedrijven aantonen dat alle specialisaties samen een beter resultaat geven.

Moeilijk verspaanbaar

Voorafgaand aan de presentatie en interactieve bijeenkomst worden er testen uitgevoerd met machines bij Teclab. De materialen die verspaand worden zijn Inconel, verschillende aluminiumlegeringen, titanium grade 5 en andere exotische moeilijk verspaanbare materialen, welke onder andere gebruikt worden in de halfgeleider- en vliegtuigindustrie. 2-S en Petrofer willen de invloed aantonen van vloeibaar gereedschap (verschillende types emulsie)  op o.a. verspanende eigenschappen, gereedschapstandtijd en oppervlaktekwaliteit. Om tot kwalitatieve resultaten te komen zijn bij iedere test dezelfde materialen en een nieuwe frees gebruikt. Tussen de verschillende emulsies door  wordt de machine uitgebreid schoongemaakt. De werkstukken worden getest op kwaliteitsverschillen maar ook de duurzaamheid van de koelvloeistoffen is meegenomen in de resultaten.

Aanmelden

Tijdens de bijeenkomst wordt een demonstratie gegeven op een machine bij Teclab. Op deze machine zijn alle testen uitgevoerd. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen en discussie over de resultaten tijdens het interactieve gedeelte. Gratis aanmelden voor de themamiddag bij Teclab in Eindhoven kan op de site van Mikrocentrum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven