125 miljoen voor nano- en microtechnologie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

125 miljoen voor nano- en microtechnologie

De Ministerraad heeft onlangs besloten om uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) 125 miljoen euro toe te kennen aan het programma ‘Towards a sustainable open innovation ecosystem’. Dit bedrag is bestemd voor onderzoek naar nieuwe toepassingen van micro- en nanotechnologie.

In totaal komt uit de FES-gelden 350 miljoen euro beschikbaar voor de Nederlandse kenniseconomie, heeft de Ministerraad besloten. Zo wordt voor het programma ‘Life Sciences & Health’ 81 miljoen euro uitgetrokken. Dit is bestemd voor onder meer geneesmiddelenonderzoek bij virale infectieziekten en genetische hersenziekten, en voor nieuwe diagnostische technologie.

 

Voor ‘Food & Nutrition’ komt 40 miljoen beschikbaar, onder meer voor onderzoek naar gezonde levensmiddelen die obesitas voorkomen en hart- en vaatziekten terugdringen. Het project ‘Vversterk’, bedoeld om de kwaliteit van voor- en vroegschoolse educatie te versterken, krijgt 35 miljoen.

 

Duurzaamheid
Daarnaast kent de Ministerraad 60 miljoen euro toe aan ‘BE-Basic’, voor de ‘verduurzaming’ van de productie van chemicaliën, door hiervoor bacteriën, schimmels en gisten in te zetten. Het programma is erop gericht, onze afhankelijkheid van aardolie drastisch te doen afnemen. Voor het programma ‘Cato-2’ komt 10 miljoen beschikbaar, voor de kennisontwikkeling die nodig is omr CO2-afvang en -opslag straks op grote schaal te gaan toepassen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven