Het Poolse bedrijf Remak heeft volgens de Groningse rechtbank de ‘cao evident geschonden’. Honderden Poolse werknemers van het installatiebedrijf Remak moeten een aanzienlijke loonsverhoging én een forse nabetaling krijgen, op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot 2 miljoen.
FNV Eemshaven vraagt RWE/Essent, opdrachtgever van de kolencentrale waaraan Remak bouwt, op om erop toe te zien dat de buitenlandse werknemers vanaf nu cao-loon betaald krijgen. Op 12 oktober organiseert de bond een ‘Mars van Metaalwerkers’ naar de hoofdpoort van de RWE-bouwplaats, om deze eis kracht bij te zetten.
Onderbetaling
Buitenlandse werknemers in Nederland ontvangen vaak alleen wettelijk minimumloon, terwijl zij de lonen én toeslagen uit de algemeen verbindend verklaarde cao horen te krijgen. Dit is vastgelegd in de Wet Arbeidsvoorwaarden Grensoverschrijdende Arbeid (Waga). FNV ziet dan ook dat op de grote bouwplaatsen, maar ook in veel andere sectoren, buitenlandse werknemers stelselmatig onderbetaald worden. De FNV wil dat de arbeidsinspectie gaat controleren op de naleving van de Waga. En dat opdrachtgevers aansprakelijk worden voor overtredingen van zijn onderaannemers.
Nuon en Mitsubishi
De vakbond heeft ook de Oeso (Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling) ingeschakeld om te oordelen over de rol van Nuon en Mitsubishi in de Eemshaven, die zich niet aan de regels houden voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Multinationals Nuon en Mitsubishi doen volgens de bond op hun bouwplaats in de Eemshaven niets aan de vele overtredingen van wet- en regelgeving door onderaannemers.
Uitzendkrachten
Woensdag oordeelde de Groningse rechtbank in een door FNV Bondgenoten aangespannen proefproces tegen Duits uitzendbureau Friesenpersoneel ook al dat de Nederlandse cao van toepassing is in de beloning van Poolse uitzendkrachten die werkten bij Nederlandse vleesverwerker Beusmeat. Een Poolse uitzendkracht krijgt daar nu een nabetaling van 30.000 euro.