1000 beelden per seconde van laserlas • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

1000 beelden per seconde van laserlas

Wetenschappers van het IFSW in Duitsland is het met een nieuwe röntgeninstallatie (foto hiernaast) gelukt om met een opnamesnelheid van 1000 beelden per seconde (1000 fps) hogeresolutiebeelden te maken van een werkstuk tijdens het laserlassen.

De weterschappers van het ‘Institut für Strahlwerkzeuge der Universität Stuttgart’ hebben de beelden gemaakt met een resolutie van 512 pixels bij 512 pixels. Ter vergelijking de beelden die wij in deze kolom publiceren zijn 350 pixels breed. De nieuw röntgeninstallatie is eind november in gebruik genomen. Geanalyseerd is het laserlasproces in 6 mm dik aluminium. De opnameduur was iets meer dan één seconde.

 

Dieplassen

De hogeresolutiebeelden kunnen nuttige diensten bewijzen bij het het dieplassen (keyhole lassen). Dieplassen vindt plaats bij hogere laserintensiteiten, waardoor er materiaal verdampt. Als gevolg van die dampdruk ontstaat er een laskanaal. De absorptie van laserstraling is groot dankzij herhaalde reflecties in het laskanaal. Hierdoor dringt de laserstraling diep het materiaal in.

 

De video toont een voorbeeld van robotlaserlassen:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven