'100 schroeven in één minuut' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘100 schroeven in één minuut’

Het Duitse Amba heeft een all-in-one machine ontwikkeld die op hoge snelheid schroeven van 300 mm lengte en een buitendiameter van 10 mm produceert vanaf draad. De machine, die werkt met koudvormen, kan in een continu proces ruim 100 voldraadschroeven per minuut produceren.

De enkele machine doorloopt alle processtappen vanaf 10 mm draad tot schroef (inclusief schroefdraad en kop): afronden, op lengte knippen, rechttrekken, vormen van de kop en het aanbrengen van de schroefdraad.

De productiesnelheid ligt op ruim 100 voldraadschroeven per minuut. Dat is volgens het bedrijf een 3 keer hogere productie dan gangbare machines in de markt die afleveren zonder schroefkop.

Koudvormen

De nieuw machine past bij de huidige trend dat bij het vervaardigen van lange metalen onderdelen met verschillende dwarsdoorsneden koudvormen steeds vaker wordt verkozen boven gangbare bewerking, stelt het bedrijf.

Koudvormende processen halen veel hogere doorvoersnelheden dan bewerken. Dat komt omdat het materiaal niet afzonderlijk hoeft te worden ingevoerd, geklemd, bewerkt en uitgeworpen, legt Manfred Houben, een van de drie directeuren van Amba, uit.

Continue productieproces

Met de alles-in-één-methode wordt het in feite een continue productieproces. Dit zal volgens hem in bepaalde toepassingen zeker leiden tot productiviteitsverbetering. Het is, stelt hij, de eerste machine ter wereld die in één continue cyclus schroeven van deze lengte en diameter produceert, van opgerolde draad naar eindproduct.

De machine voor de productie van voldraadschroeven is bijna klaar om naar een klant in Duitsland te worden vervoerd. Daar zal deze worden gebruikt bij het vervaardigen van houtontwerpen.

Ook voor spaken

De alles-in-één-machine is volgens Amba ook te gebruiken bij de productie van andere eindproducten, bijvoorbeeld bij het maken van spaken en verbindingen voor fietsvelgen. Deze werden voorheen individueel in een tijdrovend proces gemaakt. 

Nu produceert een door Amba ontwikkelde machine tot 100 spaken per minuut bij koud vervormen. Amba plant momenteel een project dat bedoeld is om diverse automatische draaimachines en bijbehorende balkladers te gaan vervangen door slechts 3 Amba-machines.

Nieuwe hal

Amba (Aachener Maschinenbau) heeft daarvoor onlangs in Alsdorf, ten noordoosten van Aken, een nieuwe hal geopend. Deze is groot genoeg voor 3 machines tot een lengte van 12 m en een gewicht van maximaal 35 ton. Die machines worden daar tegelijkertijd geassembleerd om vervolgens in praktijkomstandigheden te laten draaien, voordat ze naar klanten worden vervoerd.

Het bedrijf krijgt al diverse aanvragen binnen van producenten die grote hoeveelheden eindproducten vanaf draad, kabel of buis maken. Andere projecten hangen samen met het maken van nieuwe componenten voor de automotive. Hier gaat het om onderdelen die met conventionele technieken niet winstgevend te produceren zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven