10 en 11 juni Eurofinish in Leuven • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

10 en 11 juni Eurofinish in Leuven

Het aanbrengen van een anti-sticker- en anti-graffitti-coating op een staalconstructie. Een voorbeeld van innovatieve oppervlaktebehandelingen zoals te zien op de Eurofinish (foto: BASF)

Op woensdag 10 en donderdag 11 juni 2015 staat de Brabanthal te Leuven (B) in het teken van oppervlaktebehandeling. De 11de editie van de vakbeurs Eurofinish wordt  volgens de organisatoren meer dan een verzameling van technologie. Het is een professionele nichebeurs over oppervlaktebehandeling die inzoomt op thema’s als corrosieweerstand, materiaaltechnologie, duurzaamheid en engineering.

Hierna de genomineerde innovaties van de Eurofinish 2015:

Ocean Wave (ACR/Kluthe)

Het Ocean Wave toestel is een nieuwe, innovatieve en duurzame waterige onderdelenreiniger. Het systeem bestaat uit een wastafel die volledig van kunststof is gemaakt. Deze houdt het bad warm op een constante temperatuur van 38° C. De onderdelen kunnen (manueel) worden gereinigd op verschillende manieren, zoals met een kwast of door middel van dompelen. Het is een kant-en-klaar systeem, het bad hoeft alleen te worden gevuld met een klant-en-klaar waterig reinigingsmiddel op basis van micro-organismen. De vloeistof bevat niet-giftige en niet-ontvlambare stoffen. De vormgeving van het bad genereert een toevoer van zuurstof aan de micro-organismen, waardoor de vervuiling biologisch wordt afgebroken. Door toevoeging van een speciaal tablet, blijft de populatie micro-organismen op peil en hoeft het bad niet direct te worden ververst.

Sames Nanogun (BCA)

Het Sames Nanogun is een licht elektrostatisch lage druk spuitpistool geschikt voor een hoog of laag verfdebiet. Het combineert flexibiliteit en efficiëntie met onderhoudsgemak. Dit is het enige elektrostatisch pistool dat zowel met hoge stroom en hoge spanning functioneel is. Het pistool garandeert een optimale verftransport naar het werkstuk met een aanzienlijk lager verbruik van verf en lucht. Het spuitpistool werd speciaal ontwikkeld voor het spuiten van vloeibare solventhoudende lakken onder lage druk in diverse industrieën: luchtvaart, automobiel, landbouw en meubelmakers.

Hydrocoat wet-paint systeem voor PVC (Duthoo)

Hydrocoat is een watergedragen laksysteem voor PVC ramen waarbij de flexibele afdichtingsvoegen mee gelakt worden met de PVC-delen. Schuren is niet nodig. QUV-attesten zijn afgeleverd door VKC  & Centexbel. Men verkrijgt een super hechting van poederlakken op pvc zonder te schuren.

Aircat Ti50 (Novatio)

Aircat  Ti50 is een titaniumdioxide fotokatalysator die muren en andere substraten zelfreinigend en luchtzuiverend maakt. Het gebruik van titaniumdioxide als katalysator is niet nieuw. Echter, de katalysatoren van de vorige generatie zijn echter bijna uitsluitend actief bij UV-licht en vrijwel niet in het zichtbare lichtspectrum. Aircat Ti50 is een innovatieve doorontwikkeling van de katalyse technologie. Door de actieve bestanddelen ‘in te pakken’ in een drager wordt het titaniumdioxide nu ook actief bij zichtbaar licht. Dat maakt Aircat tot 8 maal efficiënter, met een netto rendement tot 85%. Het is  een watergedragen solventvrije melkachtige emulsie van titaniumdioxide nanodeeltjes in een mineraal dragermateriaal. Aircat Ti50 wordt licht verneveld (10 à 12 m²/liter) op alle poreuze oppervlakken en laat een bijna onzichtbare actieve laag achter. Eenmaal Aircat Ti50 aangebracht is, blijft het jarenlang actief.

Balinit Croma Plus (Oerlikon Balzers)

Balinit Croma Plus is ontwikkeld voor de verwerking van sterk hechtende kunststoffen en elastomeren. De coating blinkt uit door zijn dunne toplaag die is gedoteerd met speciale bestanddelen. Deze vormen een glasachtige structuur met zeer geringe oppervlakte-energie. Deze eigenschap resulteert in uiterst slijtvaste oppervlakken met een extreem lage neiging van plakken. Mono lagen hebben een laagdikte van 2-3µm en garanderen een langere levensduur, lagere onderhoudskosten, hogere operationele betrouwbaarheid en voldoende corrosiewering.

Purefinish (Rösler)

PureFinish is een door Rössler Benelux in Oss ontwikkelde nabewerkingstechniek waarmee RVS kan worden voorzien van een oppervlak met een lage en reproduceerbare SRI-waarde (=Soil Retention Index) beneden 0,010. In de praktijk vertaalt zich dat in een lage aanhechtingsgraad voor vervuiling en in een effectieve reinigbaarheid. Met name binnen de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie biedt het proces uitgelezen mogelijkheden. Bij PureFinish gaat het om een milieuvriendelijk natstraalproces waarbij een in water gesuspendeerd medium op een oppervlak wordt gestraald. Belangrijke parameters tijdens het stralen vormen naast de druk, ook de materiaalsoort en de deeltjesgrootte en -vorm. Naast de natstraalvariant heeft RÖSLER Benelux ook een trommeltoepassing ontwikkeld, met name voor kleinere componenten middels glijslijptechniek.

Watergedragen UV-lakken (Schaepman)

Watergedragen UV-lak is een nieuwe ontwikkeling van Schaepman ter vervanging van 2C lakken. De lakken zijn verkrijgbaar in volgende uitvoering: satijn, metallics en glanzende lakken. Groot voordeel is dat het een 1K lak is zonder verharder en verdunner. Bovendien heeft de lak snelle droogtijden (1 min flash off, 2 min 70°C en 10 sec UV-uitharding). Deze lak wordt ingezet op onder andere fietsframes en profielen.

Atmosferische plasmabehandeling (Vito)

Vito ontwikkelde geavanceerde lage-temperatuur atmosferische plasmasystemen en –processen die naast een reactief gas ook toelaten om specifieke chemicaliën te doseren in het plasma. Op deze manier wordt een nieuwe generatie aan functionele oppervlakken aangeboord, zelfs voor minder voor de hand liggende materialen. Nieuw is eeneigen roll-to-roll systemen innovatieve plasmaprocessen die toelaten om op een uniforme manier draden te behandelen. Omwille van de milde condities kan het VITO-plasma zelfs gevoelige koolstofvezels behandelen. Hiervoor gebruikt VITO de eigen ontwikkelde Plasmaline en Plasmaspot, beide gepatenteerde plasma systemen die commercieel verkrijgbaar zijn. De toegevoegde chemicaliën kiest men in functie van de gewenste eigenschappen van de eindtoepassingen.

Protec GM1 Airless spray gun (WSB)

Het nieuwe Airless handpistool, Wagner Protec GM 1, heeft zichzelf bewezen met technische en ergonomische voordelen. Door zijn onovertroffen gemak, compact ontwerp en lage trekkerweerstand is onvermoeid werken mogelijk – ook bij de hoogste werkdruk. De Wagner ProfiTip spuittip biedt een eenvoudig instelbare spuittiphouder en de mogelijkheid om verstoppingen snel op te lossen door de spuittip 180° te draaien. Het Airless spuitpistool is met een 2- of 4-vingertrekker te verkrijgen.

Lees hieronder in de bijlage meer over de beurs:

– Eurofinish 2015 Informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven