Ga naar hoofdinhoud

10.000 banen door duurzame energie

In het kader van het EU project EurObserv’ER heeft Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) de omzet en de werkgelegenheid in Nederland van bedrijven die actief zijn op het gebied van hernieuwbare energie in kaart gebracht. Duurzame energie leverde in 2009 voor het eerst meer dan 10.000 directe banen bij bedrijven.

Het onderzoek is een inventarisatie van met name bedrijven die actief zijn op het gebied van  windenergie, zonne-energie, biobrandstoffen, overige biomassa, afvalverbranding van hernieuwbaar materiaal en geothermische energie.

 

3,8 miljard Euro

ECN raamt de omzet in Nederland in 2009 op 3,8 miljard Euro. De schatting voor de  werkgelegenheid bedraagt  ruim 10.000 directe personen. De groei ten opzichte van 2008 bedroeg ongeveer 25%. Bij de indirecte werkgelegenheid ten gevolge van hernieuwbare energie gaat het om nog eens 9000 banen. Omzet en werkgelegenheid van bedrijven zijn voornamelijk geconcentreerd in de sectoren zon-PV (fotovoltaïsche systemen), het biogene deel van de afvalverbranding, windenergie en zon thermisch (zonneboilers). De groei bij bedrijven was sterk bij biogas, zon-PV en zonneboilers.

 

Rapport

De cijfers in het ECN rapport worden overgenomen in de EurObserv’ER publicatie ‘The State of Renewables in Europe’. Daarin staan ook de cijfers van de andere Europese landen. Het ECN rapport staat op de ECN website onder publicatienummer ECN-E–10-089.

(bron: ECN)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven