Snijden, boren en tappen in één procesgang • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Snijden, boren en tappen in één procesgang

Schouten & Visschers metaalwarenfabriek heeft kortgeleden een BLM Adige LT8.20 buislasersnijmachine in gebruik genomen. Deze machine is, als eerste in de Benelux, uitgerust met een boor-/tapunit. De toeleverancier kan hiermee een aantal bewerkingen combineren die eerder separaat, elders in de fabriek plaatsvonden.

“De integratie van lasersnij-, boor- en tapbewerkingen op één machine levert ons een forse besparing in doorlooptijd op”, vertelt technical manager Geert Jan Jongstra, die nauw betrokken is bij de investering in machines en software.

Het bedrijf beschikt over een breed inzetbaar machinepark. De machines maken dat Schouten & Visschers voor haar klanten de meest geschikte productietechnologie in eigen huis in kan zetten. Zo is het bedrijf in staat om serieproductie concurrerend in eigen land te kunnen produceren.

Inkopen of zelf doen

Voor het bewerken van buis begon het bij Schouten & Visschers met een order voor rolstoelframes. “Daarvoor kochten we gesneden buisdelen en plaatwerk bij derden in om het in huis verder te bewerken.”

“Buigen en gaten frezen deden we toen conventioneel.” Toen de aantallen opliepen naar duizenden werd de investering in een eigen plaat- en buislaser interessant, geeft Jongstra aan.

“Daarmee kregen we ook de beschikking over het toepassen van slimme ‘cut & bend’-verbindingen in buis- en kokermateriaal.”

Ruime keuze in aan- en afvoerconfiguraties

De BLM Adige LT8.20 is volgens hem de buislaser met een ruime keuze in aan- en afvoerconfiguraties, laad- en loslengtes en beschikbare technische oplossingen. “Daarmee voldoet dit model optimaal aan de vele hoge productie-eisen en specifieke klantwensen.”

De buislasersnijmachine is uitgerust met een 3D-lasersnijkop en leverbaar met zowel een 3 of 4 kW fiberlaserbron als een 3,5 kW CO2-laserbron. Daarmee snijdt de machine buis- en kokermateriaal tot 40kg/m met een diameter van 12 tot 240 mm.

Bewerkingen integreren

BLM Adige LT8.20 buislasersnijmachine bij Schouten & Visschers
De BLM Adige LT8.20 buislasersnijmachine bij Schouten & Visschers.

“In onze zoektocht naar de meest geschikte buislaser voor onze productiesituatie, hadden we ook als wens gesteld boor- en tapbewerkingen in de snijbewerkingen te kunnen integreren”, vertelt Jongstra.

“Daarmee zouden we bewerkingen op separate machines voortaan kunnen voorkomen. Met als voordeel een hogere efficiency, minder tussenvoorraad en een hogere nauwkeurigheid.”

BLM Group kon dat met haar BLM Adige buislasersnijder LT8.20 realiseren”, vervolgt hij. “BLM is in onze perceptie leidend in deze technologie, mede door hun voorsprong op het gebied van software.”

Snijden en buigen integreren

“In het achterhoofd speelde ook het feit dat we het snijden en buigen van buis willen integreren. Op dat punt biedt BLM Group met een uitgebreide softwaresuite de beste mogelijkheden.”

“Gaten frezen we nu nog op gebogen buis, wat een langzame en dure bewerkingsstap is, mede vanwege de kosten voor opspanmallen”, legt hij uit. “Verder geeft frezen in buismateriaal vaak veel trilling met als gevolg relatief veel gereedschapsbreuk.”

‘Veel efficiënter

“Uiteindelijk is het veel efficiënter om de gaten eerst op de buislaser te snijden”, vertelt Jongstra, “en de buis pas daarna te buigen.”

“De All-In-One software van BLM houdt bij het snijden van de gaten al rekening met de vervorming door het buigen, waardoor je al na enkele stuks de juiste maatvoering te pakken hebt”, zegt hij.

Schouten & Visschers

Allround toeleverancier Schouten & Visschers is gespecialiseerd in serieproductie van onderdelen tot compleet samengestelde producten.

Het bedrijf is van oudsher gespecialiseerd in stamp- en dieptrekwerk. De afgelopen twee decennia zijn de activiteiten uitgebreid met buis- en plaatbewerking. Het bedrijf heeft 85 medewerkers.

Afnemers zitten onder meer in de zorgindustrie, meubelindustrie en de markt van consumentenproducten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven