Plaatbewerker investeert in 3D-metaalprinter • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Plaatbewerker investeert in 3D-metaalprinter

Lenn Hoek van Dijke (links) samen met Ywo Boevink (3D CAD-engineer en AM-operator) en Budi-eigenaar Johan van Iwaarden bij de TruPrint 3000, waarmee Budi het 3D-metaalprinten naar de mkb-machinebouw brengt (foto: Budi/MTL Metaal Magazine).

Metaalondernemer Johan van Iwaarden heeft twee jaar geleden een stap gezet die tot nog toe weinig conculega’s hebben gedaan: zijn plaatwerkbedrijf Budi investeerde in een 3D-metaalprinter. Naast laser- en waterstraalsnijden en kanten, biedt hij klanten dus ook additive manufacturing aan. Past dit binnen een plaatwerkbedrijf? Vakblad MTL Metaal Magazine nam er een kijkje.

“3D-metaalpinten past in het model van Budi waarin de klant zich concentreert op productontwikkeling en wij de productie voor hen doen”, zegt Van Iwaarden in het artikel. “Daarom hebben we geïnvesteerd in additive manufacturing.”

Lenn Hoek van Dijke (links) samen met Ywo Boevink (3D CAD-engineer en AM-operator) en Budi-eigenaar Johan van Iwaarden bij de TruPrint 3000, waarmee Budi het 3D-metaalprinten naar de mkb-machinebouw brengt (foto: Budi/MTL Metaal Magazine).

De specifieke klanten van het plaatbewerkingsbedrijf uit Ooltgensplaat zullen zelf niet snel naar additive manufacturing kijken, zegt Lenn Hoek van Dijke, Lead Smart Manufacturing bij Budi. Toch kan het hen voordelen bieden, verwacht Van Iwaarden. Zo zijn componenten relatief eenvoudig te ‘customizen’. Maar in het artikel geeft hij nog meer voordelen.

Relatief snel omstellen

Budi heeft twee jaar geleden geïnvesteerd in een TruPrint 3000, de industriële 3D-metaalprinter van Trumpf, een medium sized 3D-metaalprinter met een bouwvolume van 300 mm ø en 400 mm hoog. Hierop kan zowel 316L als titanium worden verwerkt. Voor deze printer worden speciale omstelkits geleverd zodat relatief snel omgesteld kan worden op een ander metaalpoeder.

Hoek van Dijke schetst in MTL Metaal Magazine twee voorbeeldprojecten die voor klanten zijn uitgevoerd, waarin een in combinatie met plaatbewerking.

‘Gaat ergens voordeel opleveren’

“Het gevoel bestaat dat additive manufacturing iets is voor de hightech wereld”, vertelt Hoek van Dijke. “Maar als je de goede toepassing hebt, als je de meerwaarde weet te vinden, gaat het ergens bedrijfseconomisch voordeel opleveren en wordt 3D-metaalprinten zinvol.”

Lees het hele verhaal in MTL Metaal Magazine nummer 2 (premium) .

Bekijk het artikel (pagina 21-23) (premium)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven