'Nederlandse industrie kan snel 16% besparen op aardgasverbruik' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Nederlandse industrie kan snel 16% besparen op aardgasverbruik’

Nederlandse bedrijven in de industrie kunnen met ‘laaghangend fruit’ al zeker 16% besparen aan hun aardgasverbruik. Enkele van deze relatief eenvoudige ingrepen zijn hergebruik van warmte en isolatiemaatregelen. Dit blijkt uit onderzoek door Berenschot naar de energiebesparingsmogelijkheden in de industrie, dat is uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu.

Hier ligt een kans voor de korte termijn, zónder grote procesaanpassingen, die topprioriteit moet krijgen, zegt de milieuorganisatie. Door op verschillende manieren zuiniger met energie om te gaan, kan structureel zo’n 1,5 miljard m3 aardgas bespaard worden. Dat is 16% van het totale aardgasverbruik van de industrie, evenveel als het verbruik van ongeveer 1,2 miljoen huishoudens.

Industrie heeft hoogste gasverbruik

De industrie is de sector met het hoogste gasverbruik in Nederland, met zo’n 30% van het totaal. De chemische industrie (vooral de kunstmestproducenten,) zijn daarbinnen grootverbruikers, blijkt uit de analyse van Berenschot. Er zijn diverse mogelijkheden om snel het aardgasverbruik van de industrie te verminderen, zonder dat ingrijpende aanpassingen in het productieproces nodig zijn.

“Door middel van een aantal ingrepen is het aardgasverbruik dus in elk geval 16% omlaag te brengen”, zegt directeur programma’s van Natuur & Milieu Rob van Tilburg. “Hiervoor hoeft niet eens het productieproces te worden stilgelegd. Het is echt laaghangend fruit.”

Ze laten die kans op besparing op aardgasverbruik nu vaak nog liggen en verzaken voor een belangrijk deel hun wettelijke energiebesparingsplicht, stelt hij. “In het kader van de uitgebreide energiebesparingswetgeving is het vanaf volgend jaar voor alle bedrijven verplicht.”

Het minste dat de industrie kan doen

Alleen al het hergebruik van warmte binnen de industrie kan evenveel aardgas besparen als het totale aardgasverbruik van alle huishoudens in de gemeente Utrecht. Van Tilburg: “Energiebesparing moet nu eindelijk topprioriteit krijgen.”

“Met de hoge gasprijzen is het nu heel snel rendabel al het technisch potentieel aan besparing te verzilveren. Dit leidt tot een structurelere verduurzaming dan het tijdelijk stilleggen van productieprocessen, zoals nu gebeurt vanwege de gascrisis.”

“De relatief eenvoudige ingrepen snel doorvoeren is het minste wat de industrie nu kan doen. Zo worden we minder afhankelijk van aardgas én stoten we minder CO2 uit.”

Verbeter handhaving

Met een combinatie van maatregelen op korte termijn is een CO2-besparing van 2,6 Mton mogelijk, vanuit een besparing van zo’n 1,5 miljard m3 aardgas, heeft Berenschot berekend.

Per 1 januari wordt de bestaande energiebesparingsplicht die al voor kleine bedrijven bestaat uitgebreid. Vanaf dan moeten ook grote bedrijven aan die plicht voldoen. Van Tilburg noemt dit “een goede eerste stap, want door die uitzondering is er veel energie verloren gegaan”.

“Maar is meer voor nodig, omdat handhaving complex blijft. Wij pleiten daarom voor een striktere energiebesparingsplicht met strengere normen. Verleg daarbij de bewijslast naar de bedrijven zelf. Dat betekent dat alle maatregelen genomen moeten worden en een bedrijf zelf met argumenten moet komen wanneer het dit niet doet.”

“Daarnaast helpt het als bedrijven kennis en best practices delen”, vervolgt hij. “De overheid kan dit faciliteren.”

Het onderzoek van Berenschot is daags voor de publicatie van de jaarlijkse Klimaat en Energieverkenning van het PBL verschenen. Naar verwachting blijkt ook dit jaar dat het kabinet achterloopt met het behalen van de klimaatdoelen.

Bekijk het onderzoek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven