‘Investeren in technologie zorgt ook voor bredere inzet arbeidskrachten’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Investeren in technologie zorgt ook voor bredere inzet arbeidskrachten’

Met slimmer werken wordt ook het arbeidsmarktpotentieel beter benut (foto: Shutterstock).

MARKT

Door versneld te investeren in nieuwe technologieën, als digitalisering en robotisering, in een hypermodern machinepark kan slimmer en sneller gewerkt worden. Het zorgt voor een noodzakelijke productiviteitsverbetering. Maar het zorgt ook mede voor een vereenvoudiging van het productieproces. Dat maakt dat meer mensen voor specifieke taken inzetbaar zijn en gerichter zijn te trainen, waardoor ook werkzoekenden makkelijker kunnen worden ingeschakeld.

Zo draagt de inzet van de nieuwste technologie bij aan meer toegankelijkheid voor noodzakelijke arbeidskrachten in de industrie. Dat meldt de meest recente industrie sectorstudie van ING.

Enorme mismatch op arbeidsmarkt

“Ruim een miljoen mensen staan langs de kant”, vertelt Gert Jan Braam, sector specialist Industry van ING Sector Banking.. “En ondertussen is volgens het UWV meer dan de helft van de vacatures moeilijk in te vullen. In de industrie is het zelfs nog lastiger om geschikte kandidaten te vinden: 61% van de vacatures is moeilijk vervulbaar.”

“Daarbij daalt de instroom op mbo-techniek met 18% in de laatste 4 jaar. Deze zal nog verder dalen door een krimpende beroepsbevolking. Er is kortom een enorme en groeiende mismatch op de arbeidsmarkt.”

‘Kijk anders naar functie- en opleidingseisen’

Gert Jan Braam: “Het huidige personeelstekort remt de potentiële groei van de industrie.”

Volgens Braam is de mismatch drastisch te verkleinen door anders naar functie- en opleidingseisen te kijken. Bovendien kan de inzet van de nieuwste technologie ervoor zorgen dat de industriesector klaar is voor deze opleidings- en arbeidsmarkttransitie.

“Het onbenutte arbeidspotentieel beslaat volgens het CBS nu 1,2 miljoen mensen. Hiervan zijn ruim 350.000 mensen actief op zoek naar werk en direct beschikbaar. Een goudmijn die zo snel en effectief mogelijk aangeboord moet worden.”

‘Aanbod niet goed afgestemd op actuele behoefte

Het bestaande aanbod levert in zijn ogen onvoldoende mogelijkheden op om deze mismatch snel weg te werken. “Bovendien is het niet goed afgestemd op de actuele behoefte. Het hele systeem van functie-inhoud en functie-eisen belemmert de instroom in de industrie.”

“Dit terwijl personeel hier keihard nodig is. Het huidige personeelstekort remt de potentiële groei van de industrie; een sector die met technologische ontwikkeling juist moet bijdragen aan grote maatschappelijke uitdagingen als de energietransitie en efficiency in de zorg.”

Groeipijlers: nieuwe technologie en Aanvalsplan

Hij noemt het daarom belangrijk dat de industrie maximaal inzet op twee groeipijlers: behalve de productiviteitsgroei met behulp van nieuwe technologie gaat het om het Aanvalsplan Techniek van de techniekbranches

“Door het Aanvalsplan Techniek wordt opleiden en werken in de techniek aantrekkelijker gemaakt, de instroom verbeterd en blijft er meer personeel behouden”, geeft Braam aan. “De opleidingsstructuur wordt gemoderniseerd en ingericht naar actuele en toekomstige behoefte.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven