Vermeulen Metaal in Nederweert was in 2017 de eerste in Nederland die een HS Flex pallet automatisering kocht bij Hermle Nederland. Nu kiest Vermeulen voor een RS 1 combinatie-cel en is het bedrijf met dit model wederom de eerste in Nederland. “Dit illustreert onze goede relatie met de firma Hermle. Het vertrouwen in de machines en de organisatie is groot”, vertelt Peter Vermeulen, eigenaar van Vermeulen Metaal.
Vermeulen kocht in 2020 meerdere machines in één deal. Een LVD 6 kW fiberlasersnijmachine, een LVD kantbank, alsmede een 5-assige freesbank C 650 en een 5-assige freesbank C 400 met een pallet- en robotautomatisering van Hermle. Daarmee is de totale capaciteit van het bedrijf met ruim 30% verhoogd. “Juist in deze onzekere coronatijd moeten we als ondernemer creatief zijn en onze organisatie goed voorbereiden op de toekomst”, aldus Vermeulen. Hij twijfelde dan ook niet om in deze crisistijd te investeren. “Het is een kwestie van visie, vertrouwen en doorzetten, ook in deze mindere tijden.”

“De C 650 is ideaal voor de grote producten en de RS 1-automatisering en C 400-installatie zijn een zeer geschikte aanvulling voor het huidige machinepark”, vervolgt hij. De RS 1-automatisering biedt feitelijk twee automatiseringen in één. “De combinatie van pallet- en robotsysteem maakt ons ontzettend flexibel”, vertelt Johan Maessen, bedrijfsleider verspaning.
Flexibeler en sneller
De moderne robots zijn flexibeler en sneller. “Grijper- en opspanwissels worden automatisch uitgevoerd”, geeft Geert Cox, managing director Hermle Nederland, aan. “Het volwaardige opzetstation maakt het mogelijk om pallets en werkstukdragers tijdens de bewerking op te stellen.”
‘Grijper- en opspanwissels
worden automatisch uitgevoerd’
Vermeulen: “Je hebt een kortere cyclustijd en voor complex werk wat normaal gesproken lastig te klemmen is, kan nu dus vooraf op de pallet al een speciale opspanning worden gecreëerd. Dus dat levert ook tijdwinst op.” Met dit combi-robotsysteem erbij verwacht hij voor klanten sneller te kunnen schakelen met kortere levertijden.

De C 400 en RS 1 komen uit één Hermle-koker. Daardoor is het een stabiele, weinig storingsgevoelige opstelling, stelt Cox. “Machines van hetzelfde merk matchen beter omdat het binnen dezelfde softwareomgeving blijft. Door de volledige software-integratie is de RS 1 eenvoudig te bedienen via het touchscreen.
Ook de aansturing van de productgrijper en de palletposities zijn in de software geïntegreerd. Dat maakt dat geen handmatige bediening hoeft te worden uitgevoerd om deze vast te leggen. Het Hermle-bewerkingscentrum en de RS 1 zijn dan ook goed op elkaar afgestemd en zijn ook los van elkaar te bedienen.”
“Toen wij in 2017 een Hermle met HS Flex pallethandlingsysteem aanschaften, waren er sceptici, omdat er bij een nieuwe machine nog vaak kinderziekten aanwezig zijn”, blikt Vermeulen terug. “Daar hebben wij toen niets van gemerkt en dat verwacht ik nu ook niet. We gebruiken de HS Flex nog steeds voor de grotere, zwaardere producten.”
Snel schakelen

Vermeulen opereert in diverse sectoren in de high-end verspaning met hoge nauwkeurigheden, zoals de semiconductormarkt, high-end machinebouw, optische industrie, offshore en de wetenschap. Maessen, die bij Vermeulen de regie voert over het verspanen en de optimalisatie ervan, vertelt: “Nu bedienen we het midden- en hoge segment in diverse branches waar normeringen en certificeringen belangrijk zijn. Wij zetten daar specifiek op in met een high mix-low volume in series van 1 tot 5000. We kunnen snel schakelen om zowel grote als kleine series aan te kunnen.” Met de RS 1 is het bedrijf door de capaciteitsuitbreiding en de combinatie pallet- en producthandling nog flexibeler geworden voor 24/7 produceren.

“We willen met de nieuwe machines klaar zijn voor het aankomende jaar”, aldus Vermeulen. De robot begint bij het bedrijf met producthandling met 30 matrijspallets aan één machine, maar kan dit op termijn uitbreiden. De RS 1 kan namelijk twee verschillende Hermle bewerkingsmachines tegelijk van materiaal voorzien en de werkstukken ervan wegzetten. De robot bij Vermeulen maakt gebruik van de SoFlex-software. Daarmee is de RS 1 voorbereid op de handling bij twee bewerkingscentra. Voor één machine kan ook Hermle’s eigen HACS-software gebruikt worden.
Ontzorgen

“Onze filosofie, de klant ontzorgen vanaf het ontwerp tot aan de optimalisatie van producten, slaat aan”, aldus Vermeulen. “Vorig jaar was het gigantisch druk. We bieden een diversiteit aan activiteiten aan, ook binnen de disciplines draai-, frees- en laswerk, evenals diverse afmetingen en verschillende manieren van frezen.” Het bedrijf wordt verder geprofessionaliseerd. De lasafdeling is uitgebreid en er zijn drie nieuwe mensen aangenomen. “Nu is de verspanende afdeling aan de beurt. De draai- en freesmachines zijn naar een aparte locatie verhuisd, schuin tegenover de plaatwerkhal (snijden, zetten, zagen en laserwerk) en de lashal.”
Potentieel benutten
“Met de kracht van onze twee bedrijven, zetten we de knowhow optimaal in”, vervolgt hij. “Dit kwam vorig jaar al goed tot zijn recht en dat zagen we direct terug in een toename van het aantal orders. Van enkelstuks tot combinatieorders konden wij onze klanten over de volledige breedte optimaal bedienen. Een volgende stap wordt de implementatie van een nieuwe versie van ons huidige ERP-systeem.”
‘Met de aanschaf van de machines
is de capaciteit met 30% verhoogd’
Oplossend vermogen zit in het dna van het bedrijf. “Wij willen de klant helpen de juiste keuzes te maken, dus toegevoegde waarde bieden”, aldus Vermeulen. “Dat betekent ook met hen meedenken, bijvoorbeeld als het gaat om prijsconsequenties. We investeren ook mee in klantprojecten en met grote projecten gaan we partnerships aan.”
Combinatie-cel
De RS 1 is een compacte combi-cel voor pallet- en werkstuk-
automatisering. Het robotsysteem combineert flexibiliteit en
productiviteit met een opslagsysteem voor een lange on-
bemande looptijd, met automatische wisseling tussen grijper
en pallet, aldus Hermle. Drie individueel selecteerbare opslag-
modules voor rekken zorgen voor een optimale toevoer van
onderdelen. Het stellingensysteem biedt verscheidene
NC-grijpers en automatisch instelbare kleminrichtingen.
Door dit grote grijp- en klembereik passen zij zich vrijwel
zonder manueel ingrijpen aan het werkstuk aan. De RS 1 kan
worden gedockt aan één of twee bewerkingscentra uit de
series C 12, C 22, C 32, C 42, C 250 of C 400.
Succesnummer
De RS 1 zou oorspronkelijk tijdens het open huis van Hermle in
het Duitse Gosheim worden geïntroduceerd. Deze ging door
corona opnieuw niet door. Na de eerste levering van de RS 1
aan Vermeulen zijn in Nederland inmiddels ook de tweede en
derde robot al geleverd. Dus het belooft een succesnummer te
worden, verwacht Geert Cox van Hermle Nederland.