Bystronic stapt ook in gebruikte machines • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bystronic stapt ook in gebruikte machines

Metaalondernemers die een kwalitatief goede plaat- en buisbewerkingsmachine willen, maar de investering in nieuw te hoog vinden, kunnen nu ook terecht bij Bystronic. De Zwitserse machinefabrikant heeft sinds kort Pre-Owned by Bystronic: een apart bedrijfsonderdeel voor gebruikte machines, zowel van Bystronic als andere merken.

Een tweedehands lasersnijmachine, kantbank of buislaser met automatisering kan een goede optie zijn voor bedrijven die verwachten deze niet volledig te gaan gebruiken. “Bijvoorbeeld als ze de bewerkingsmachine nodig hebben voor productontwikkeling en hem maar een paar uur laten draaien”, vertelt Martin van de Weg, manager second hand business Europe van Bystronic Benelux. “Nu kunnen ze op een laagdrempelige manier toch een Bystronic aanschaffen”, vult Patrick van den Berg, head of second hand business Europe, aan, “én verzekerd zijn van alle service en ondersteuning die bij Bystronic-machines horen en die gebruikers van nieuwe machines van dit merk al gewend zijn.”

Onderhoud steeds specialistischer

Patrick van den Berg, Martin van de Weg en Hans van de Meerakker (van links naar rechts) in Heteren.

Van den Berg en Van de Weg werkten allebei bij Bystronic Benelux, toen ze in 2005 voor zichzelf begonnen met Weber Laserservice. Zij zagen mogelijkheden voor het verkopen, onderhouden en servicen van gebruikte plaat- en buislasersnijmachines en sprongen in het gat dat Bystronic in de markt open liet. “Als klanten van ons een gebruikte Bystronic wilden, konden wij niet aan die vraag voldoen”, blikt Hans van de Meerakker, sales manager Benelux van Bystronic, terug. Wij verwezen dan naar Weber Laserservice waar we altijd nauwe contacten mee hadden.” Het bedrijf was ook jarenlang servicepartner van Bystronic wereldwijd.

Maar gaandeweg zijn de machines steeds verder ontwikkeld. Van de Meerakker: “Van software in de standalone machines zelf verschoof dit steeds meer naar software in een geïntegreerd systeem in de cloud waardoor Bystronic nu updates en belangrijke data simpelweg centraal kan aanbieden. De opkomst van de fiberlaser zorgde eveneens voor verdere professionalisering.” Van de Weg: “Tegelijkertijd maakte deze ontwikkelingen het voor resellers steeds lastiger om goede service te kunnen blijven bieden. Daardoor ontstaat het gevaar dat zij klachten niet afdoende verhelpen, waardoor klanten ontevreden worden over het merk.” Hij wijst op de autosector waar autofabrikanten vanwege de toenemende complexiteit, het onderhoud van auto’s steeds meer bij het eigen dealernetwerk leggen. “Zo kun je ook voor het up-to-date houden en optimaal laten functioneren van metaalbewerkingsmachines niet meer om de OEM’er heen”, stelt Van de Meerakker. “Op het gebied van veiligheid, denk aan lasersnijmachines, is een juiste service eveneens cruciaal. De fabrikant zelf is daarvoor de aangewezen partij.”

Pre-Owned by Bystronic

Bystronic in Zwitserland speelde in op deze ontwikkelingen door in mei 2020 Weber Laserservice over te nemen. Daarmee kwam de in- en verkoop van het totale portfolio aan gebruikte machines alsmede de service en het onderhoud ervan binnen de Bystronic-organisatie. De kennis en expertise van Weber Laserservice en Bystronic konden op deze manier mooi gecombineerd worden. Samen met de eerdere overname van het Italiaanse TTM Laser versterkte Bystronic zo tevens haar positie in buislasersnijden.

Onder de noemer Pre-Owned by Bystronic worden youngtimers aangeboden voor de Europese markt. Dit gebeurt in het voormalige pand van Weber Laserservice (nu volledig Bystronic) in Heteren en in het Roemeense Braşov (vooral voor de Oost-Europese markt). “Het mooie is dat de Bystronic-medewerkers die al nieuwe machines verkochten, nu ook kunnen inruilen”, vertelt Van de Meerakker. “Hierdoor wordt hun kennis ten volle ingezet. Zij kennen de klanten, de machines en het onderhoudsverleden van die machines. Zij kennen dus ook de waarde van de inruilers, zodat ze deze tegen een concurrerende prijs weer kunnen verkopen. En voor de ondernemer die de machine inruilt biedt dit direct extra cash, voor een machine die anders toch maar nodeloos ruimte in beslag neemt.” Zo snijdt het mes aan twee kanten. Pre-Owned by Bystronic is overigens niet alleen voor de inruil van Bystronic-machines, maar ook voor machines van andere merken.

Dezelfde service als nieuw

Klanten die een machine via Pre-Owned by Bystronic aanschaffen, krijgen via één aanspreekpunt dezelfde service, ondersteuning, expertise, voorwaarden en tarieven als bij nieuwe machines. Ook financiering via vaste partner Deutsche Leasing is mogelijk. Door nu ook gebruikte machines en automatisering aan te bieden, verlaagt het bedrijf de aanschafdrempel. “Klanten die Bystronic-machines eerder als buiten hun bereik zagen, kunnen nu wel instappen”, zegt Van de Meerakker. “Daarmee is het in de toekomst ook een makkelijker opstap naar nieuwe machines.” “Tevreden klanten komen namelijk graag weer terug”, vult Van de Weg aan.

Een gebruikte machine van Bystronic aanschaffen, is aantrekkelijk vanwege de prijs-kwaliteitverhouding, maar ook omdat de machine vrijwel direct beschikbaar is. Zo kan deze op korte termijn geplaatst en aangesloten worden en dus onmiddellijk van waarde zijn voor de productie. De grote, steeds wisselende voorraad machines van verschillende bouwjaren en types is afkomstig uit heel Europa en is er voor elk budget. “Hoewel we nog maar net actief zijn, zijn er al enkele machines verkocht”, vertelt van de Weg. “De klant ziet dus duidelijk de meerwaarde.” Op Bystronic.com is het actuele aanbod van Pre-Owned by Bystronic te vinden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven