Ga naar hoofdinhoud

Lasrook afzuigen voor schone werklucht

Op elke VacuFil 250 zijn 2 afzuigtoortsen aangesloten (foto: Kemper).
Op elke VacuFil 250 zijn 2 afzuigtoortsen aangesloten (foto’s: Kemper).

Aebi Schmidt Nederland heeft de kwaliteit van de lucht in de bedrijfshal aangepakt. Hoewel de luchtkwaliteit zeker acceptabel was, wilde het bedrijf de concentratie gevaarlijke stoffen nog verder onder de wettelijk voorgeschreven grens van 1 mg/m3 brengen, met name in de laswerkplaats. Daarvoor werden 13 VacuFil-250 units voor 26 werkplekken van Kemper aangeschaft.

De producent van strooi- en veegmachines in Holten focust op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij het bedrijf. “Luchtkwaliteit was daarbij een van de centrale thema’s”, vertelt facility manager Steven Koenderink.

Het bedrijf gebruikt MIG/MAG-lassen om onderdelen te vervaardigen. Juist tijdens dit lasproces komen in grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrij die de longen kunnen beschadigen of die toxische of kankerverwekkende effecten hebben.

Volledig uit productie weren

De laatste jaren is er ook steeds meer vraag naar dergelijk laswerk gekomen, dus namen deze gevaarlijke stoffen toe. Aebi Schmidt koos er daarom voor deze stoffen volledig uit de productie te weren. Dat bracht ook hogere eisen aan de beschermende lasapparatuur met zich mee.

Schone hallucht en gezondheid van het personeel zijn tevens onderdeel van het werkgeversimago, om goed personeel aan te trekken en te behouden. Bij de zoektocht naar een leverancier van afzuigtechniek kwam het Duitse Kemper GmbH uiteindelijk als beste uit de bus. “Voornamelijk vanwege de positieve testervaringen en het uitgebreide advies dat wij in de loop van ons besluitvormingsproces hebben gekregen”, blikt Koenderink terug.

Vaststaande eisen

De eisen waren vooraf duidelijk gedefinieerd: Zo schoon mogelijke hallucht in overeenstemming met de behoeften van de productie. Zo moesten de aanzuigsystemen voor gevaarlijke stoffen die bij het lassen ontstaan, deze bijvoorbeeld effectief afzuigen, zonder dat de flexibiliteit in de productie in gevaar kwam.

Een vast budget bepaalde het kader voor de investering in beschermende lasapparatuur. Kemper heeft zich vanaf het begin aan deze specificaties gehouden en voor Aebi Schmidt een concept voor beschermende lasapparatuur op maat samengesteld.

Mobiele afzuigunits

Met het oog op mogelijke aanpassingen van de indeling van de laswerkplaats heeft de fabrikant gekozen voor mobiele afzuigunits. Het Duitse bedrijf adviseerde lasrookafzuiging door middel van hoogvacuümsystemen met aangesloten afzuigtoortsen. Dit had als voordeel dat de lasrook onmiddellijk en direct aan de bron kon worden afgezogen, ook gezien het feit dat er een groot aantal verschillende lasposities zijn.

Afzuigtoortsen bij het lassen werden in het verleden nogal eens als onhandig beschouwd, vooral vanwege de extra afzuigelementen op de toorts. Maar naarmate deze systemen zich verder ontwikkelden, zijn ze steeds populairder geworden, al hebben ze nog steeds wel de reputatie dat ze moeilijk in gebruik zijn.

Aebi Schmidt was eerst ook sceptisch maar stemde in met een uitgebreide test. Na enkele dagen heeft de test het bedrijf overtuigd, doordat het gebruikte VacuFil 250-systeem zoveel lasrook had afgezogen. Aebi Schmidt bestelde direct meerdere units.

13 VacuFil-250 units

Kemper heeft in korte tijd 13 VacuFil 250 hoogvacuüminstallaties aan het bedrijf geleverd. Omdat deze elk aan 2 afzuigtoortsen kunnen worden gekoppeld, heeft Aebi Schmidt 26 werkplekken waar tegelijk veilig gelast kan worden. De systemen zijn qua afzuigcapaciteit op elkaar afgestemd, zodat de lasrook optimaal wordt afgevangen zonder het beschermgas te vernietigen.

In tegenstelling tot andere afzuigsystemen zoals afzuigarmen, dragen de lassers het in de toorts geïntegreerde afzuigsysteem automatisch mee. Het systeem zuigt de gevaarlijke stoffen betrouwbaar af op de plaats bij de bron via een afzuigmondstuk in de toorts. Op deze manier bereikt Aebi Schmidt een hoge productiecapaciteit en schone lucht in de hal voor haar medewerkers.

Hoge lasintensiteit

Zelfs bij hoge lasintensiteit zuigen de VacuFil-250 apparaten in continubedrijf met een maximale capaciteit van 250 m³/uur hoge rook- en stofwaarden af – zonder kwaliteitsverlies, zelfs wanneer twee medewerkers tegelijkertijd lassen.

Dankzij de hoge filterkwaliteit van de speciale KemTex ePTFE-filterpatronen met oppervlaktefiltratie, filteren de systemen permanent meer dan 99,9% van de afgevangen lasrookdeeltjes. Zelfs deeltjes kleiner dan 0,1 µm komen na afzuiging niet meer in de hallucht terecht.

Automatische filterreiniging tijdens lassen

Een ander pluspunt is de automatische filterreiniging tijdens het lasproces. Daardoor hoeven de lassers hun werk niet te onderbreken. Schadelijke stoffen komen bij verzadiging van het filter in een speciale wegwerpcontainer terecht die in de systemen is aangebracht. Deze containers worden verontreinigingsvrij gewisseld.

Om nog meer ruimte in de productie uit te sparen, heeft Aebi Schmidt enkele systemen op relevante plaatsen boven de productievloer opgehangen. Maar in principe heeft de onderneming de flexibiliteit om ze op elk moment te verplaatsen en ze als mobiele eenheden op de grond te gebruiken.

Extra ventilatie lasrobots

Aebi Schmidt heeft samen met Kemper verder gedacht aan een nieuw algemeen ventilatiesysteem dat lasrook afvangt tijdens geautomatiseerde lasprocessen om ook bescherming te bieden aan de werknemers.

Kemper installeerde een algemeen push/pull-afzuigsysteem in het lasrobotportaal. Dit vangt de opstijgende lasrook af op een hoogte van ongeveer vier meter boven de apparatuur. Aan één kant vangen speciale afzuigopeningen de gevaarlijke stoffen op. Een kanaalsysteem dat is afgestemd op de productieomstandigheden bij Aebi Schmidt transporteert de lasrook naar het centrale WeldFil-filtersysteem dat buiten de hal is geïnstalleerd.

Na het verwijderen van de gevaarlijke deeltjes, voert het systeem de gezuiverde lucht terug de hal in. Zo ontstaat een constante horizontale luchtstroom, die de opstijgende lasrook in de richting van de afzuigopeningen drijft. Verdringingsopeningen op de vloer ondersteunen bovendien het natuurlijke opwaartse vermogen van de lasrook.

Tevens energiezuinig

Recirculatie van de gereinigde en al verwarmde lucht maakt dit principe ook energiezuinig. Een tweewegverdeler (zomer-/winterklep) zorgt er daarnaast voor dat een deel van de lucht naar buiten wordt afgevoerd en dat er tegelijkertijd ook weer verse lucht van buiten wordt aangevoerd.

Dankzij de uitgebreide beschermende lasmaatregelen is de lucht in de hal volgens Aebi Schmidt steeds beter geworden. “De afzuigtechniek op de werkplekken en in het robotportaal overtreft duidelijk onze verwachtingen”, zegt Koenderink. “Onze lassers zijn erg blij met de verbeterde luchtkwaliteit. We staan er steeds weer versteld van hoeveel schadelijke stoffen de systemen afvangen als we de stofopvangbakken verwisselen.”

Gezondheidsbewustzijn

Het resultaat is dat het bewustzijn van de lasser voor zijn eigen gezondheid tijdens het lassen enorm is toegenomen, stelt hij. Zelfs het hanteren van de afzuigtoortsen (dat toch altijd de naam had omslachtig te zijn) is na een eerste omschakeling op de nieuwe systemen, nu heel gemakkelijk voor de lassers.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven