10 tips om stilstand CNC-machine te vermijden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

10 tips om stilstand CNC-machine te vermijden

Een machine in productie levert geld op. Een machine die stil staat kost geld. In de verspanende sector wordt vaak niet de volledige productiecapaciteit van de CNC-machine gebruikt. Daarom krijgt u 10 tips om stilstand van uw CNC-machine te voorkomen.

Tip 1: Standaardiseer het ruwmateriaal

Door het ruwmateriaal te standaardiseren kunnen er meerdere productseries uit hetzelfde formaat materiaal gemaakt worden. Frees er simpelweg meer vanaf. Het wisselen van producten gebeurt sneller doordat de operator dezelfde opspanning kan gebruiken. Resulterend in minder stilstand.

Tip 2: Voorzie de CNC-machine van een nulpuntspansysteem

Tip 2: Voorzie de machinetafel van een nulpuntspansysteem.

Met een nulpuntspansysteem op de machinetafel kan de operator snel opspanningen wisselen. Voordeel is bovendien dat nieuwe opspanningen voorbereid kunnen worden terwijl de CNC-machine aan het verspanen is. Met een nulpuntspansysteem op de machinetafel bent u tevens voorbereid voor geautomatiseerde opspanningswisselingen.

Tip 3: Automatiseer!

Door een CNC-machine te voorzien van automatisering gaat deze meer spindeluren maken. Starten met automatiseren kan op verschillende niveaus. De simpelste vorm is een stafaanvoer aan een draaibank. Pallet en/of productbelading is een volgende stap.

Tip 4: Gaat u voor Single-batch of Multi-batch automatisering?

Wat is single-batch automatisering? Het automatiseren van één productserie. Geen continu productie maar simpelweg één uniek product in één programma op de CNC-machine beladen middels productbelading. Een hoger niveau is multi-batch automatiseren. Het automatiseren van meerdere productseries in één continu proces. Hierbij combineer je het beladen van producten met het verwisselen van een pallet met daarop een automatische machineklem of een opgespannen product.

Hiermee wordt 24/7 produceren van meerdere productformaten en productseries mogelijk. De grootste stapnaar minder stilstand wordt gemaakt met multi-batch automatisering. Belangrijk hierbij is dat de machinetafel is voorzien van de juiste aansluitingen om de machineklemmen aan te sturen.

Tip 5: Kies voor één grijper voor alle productformaten

Met een servogestuurde grijper hoeft de operator nooit meer manueel de grijpervingers op de juiste afmeting af te stellen.

Geweldig dat spannen op meerdere productformaten. Maar als de grijper niet alle afmetingen kan oppakken is de toegevoegde waarde nog gering. Een optie is meerdere grijpers hiervoor te gebruiken maar wisselen kost tijd, de formaatrange is vaak alsnog beperkt en het gaat ten koste van de opslagcapaciteit. Een betere oplossing is een servo-gestuurde grijper die zichzelf volautomatisch instelt op alle mogelijke productformaten. Insteltijd is 0 en de flexibiliteit zeer hoog.

Tip 6: Continue productie van meerdere productjobs

Alle voorgaande tips hebben weinig nut als er met de automatiseringssoftware maar één CNC-programma geproduceerd kan worden. Continue productie is noodzakelijk anders staat de CNC-machine alsnog stil als het programma is afgelopen. Kies voor de software waarmee meerdere verschillende productseries in één continu proces achter elkaar bewerkt kunnen worden.

Tip 7: Focus op automatiseren van enkelstuks en kleine series

Op welke producten maakt u de hoogste marges? Veelal zijn dit enkelstuks en kleine series. Door het uitvoeren van alle voorgaande tips beschikt u over een automatisering die volledig hierop is ingericht. Door automatiseren kunt u 24/7 produceren en vanwege een kortere productdoorlooptijd sneller leveren. Nee-verkopen omdat er geen capaciteit is, behoort tot het verleden. Tenminste, totdat uw CNC-machine 160 uur in de week maakt en u een tweede CNC-machine aan de automatisering moet gaan koppelen om aan de groeiende klantvraag te voldoen.

Tip 8: Zorg voor voldoende gereedschappen in uw CNC-machine

Extra spindeluren worden behaald als de robotautomatisering zowel pallets als producten kan uitwisselen.

Een simpele rekensom. Gemiddeld beschikt een CNC-machine over zestig gereedschappen waarvan er veertig standaard zijn. Als u onbemand meer dan vijf verschillende productseries met vijf unieke gereedschappen per serie produceert, komt u al in de problemen. Een groot gereedschapsmagazijn is dan geen overbodige luxe. Uiteraard kunt u hier in de voorbereiding rekening mee houden door zoveel mogelijk hetzelfde gereedschap in de CNC-programma’s te gebruiken. Maar wat gebeurt er bij freesbreuk? Verliest u dan productie en staat de CNC-machine alsnog stil? Tip 9 biedt uitkomst.

Tip 9: Beheer de standtijd van uw gereedschap

De oplossing? Gereedschapstandtijdbeheer. De robot stuurt het totale verspanende proces aan maar calculeert ook precies welke productie per frees haalbaar is. Kan het gereedschap in de machine de aantallen wel aan? Wat doet de machine bij breuk? De module Tool Life Management gaat hier slim mee om en voorkomt stilstand van uw CNC-machine.

Tip 10: Manage het geautomatiseerde proces

Continue productie en een maximaal aantal spindeluren worden niet zomaar behaald. Uw operator is inmiddels een procesengineer geworden. Behoud het koelmiddel de juiste waardes? Kan de spanentransporteur de hoeveelheid aan? Is de opvangbak groot genoeg? Het totale geautomatiseerde proces moet geoptimaliseerd verlopen om stilstand te vermijden. Dit zijn slechts 10 tips om stilstand van uw CNC-machine te voorkomen. Iedere situatie is anders en in iedere fabriek spelen andere uitdagingen. Het volledig benutten van de productiecapaciteit behelst aandacht, kennis en ervaring. Laat u voldoende informeren en kijk vooral goed naar uw eigen proces en de producten die u maakt.

Maarten van Bun (BMO Automation).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven