Ga naar hoofdinhoud

Regionale stakingsactie kleinmetaal bij De Kuip


FNV Metaal organiseert op 19 november een regionale 24-uurs staking bij De Kuip om hun eisen voor een nieuwe cao in Metaal & Techniek kracht bij te zetten. De stakers uit de regio Zuid-Holland werken onder meer bij  Equans, Croon Wolter en Dros, Spie, Facta, Snijders Electrotechniek, Delta Reefer Care, Thermo King, Bakker Sliedrecht en RH Marine.

“Ons doel is een goede cao”, zegt Jan Meeder bestuurder FNV Metaal. “De gemiddelde inflatie loopt flink op en stijgt volgend jaar tot ver boven de 2%. Maar werkgevers bieden slechts 1,4% op jaarbasis. Te gek voor woorden!”

‘Het gaat niet slecht’

“Met veruit de meeste bedrijven in de Metaal & Techniek gaat het helemaal niet slecht”, zegt hij. ”Corona is dan ook geen reden voor de werkgevers om star de hakken in het zand te blijven zetten. Ze zullen nu echt over de brug moeten komen.”

De vakmensen in de Metaal & Techniek verrichtten volgens Meeder vaak zwaar werk. De meeste werknemers werken ook in ploegendienst en draaien regelmatig een oproepdienst.

‘Voor imago en jeugd’

“Een goede cao is voor het imago van de sector belangrijk en kan jongeren enthousiasmeren om toch voor een vak in de techniek te kiezen”, aldus Meeder.  

“Vanwege het zware werk moet het recht om eerder te kunnen stoppen met werken vanaf 60 jaar mogelijk zijn en moeten werknemers 3 jaar voor hun AOW-leeftijd met pensioen kunnen gaan.’ 

Vraag naar personeel blijft

De FNV verwacht dat de vraag naar vakmensen in de Metaal & Techniek onverminderd hoog blijft de komende jaren. Meeder: “Het valt onze leden dan ook zwaar tegen dat de werkgevers ons nog steeds niet tegemoetkomen met een redelijke loonsverhoging.”

“Ook willen we dat de  jeugdlonen worden afgeschaft. Vast contract moet daarnaast de norm zijn, dus we willen dat werknemers met flexibele contracten sneller een vast contract aangeboden krijgen.’

Belangrijkste cao-eisen

Meeder noemt als belangrijkste eisen: Een loonsverhoging (5%) en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten, een minimaal bruto uurloon van 14 euro, geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en 2 vakantiedagen erbij.

Verder eist de vakbond vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie, een zware beroepenregeling (waarbij ouderen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd kunnen stoppen met werken) en het afschaffen van jeugdlonen.

320.000 werknemers

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector.

Deze cao omvat technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid.

De huidige cao Metaal & Techniek is op 1 oktober afgelopen. Werkgevers en werknemers zijn niet nader tot elkaar gekomen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven