Ga naar hoofdinhoud

Een krappe arbeidsmarkt? Ook kleine beetjes helpen!

Column Willem de Vries *)

De economie zit een beetje in het slop. Een beetje: want de krimp is beperkt. Ondanks dat die al meer dan twee kwartalen op rij aanhoudt. In economische termen een recessie dus. De verwachting van economen is overigens dat die al in de tweede helft van 2024 voorbij is.

De krapte op de arbeidsmarkt lost door die lichte krimp niet echt op. Want hoewel de werkloosheid iets stijgt, is de vraag naar personeel nog groot. Ook in technische sectoren. En wordt weer groter als de economie aantrekt en orderportefeuilles weer gevulder. Gebruik de relatieve rust van nu daarom juist om je voor te bereiden op wat mogelijk komen gaat. De periodieke onderhoudsbeurt van een machine plan je toch ook niet in een seizoen waarin je een piek in de productie verwacht?

Overigens helpen kleinere maatregelen ook om de problemen rondom een tekort aan medewerkers een beetje in te dammen. En daar zit ‘m wat mij betreft voor de korte termijn ook de crux. Het helpt bij voorbeeld om mensen die nu een beperkt aantal uren werken te vragen om iets meer uren te draaien. En te kijken of en hoe die uren ingezet kunnen worden om taken van mensen in de techniek over te nemen die niet perse door iemand met een technische achtergrond uitgevoerd hoeven te worden.

Of door taken te laten uitvoeren door een externe professional. En dan juist die taken waar je met een technische achtergrond wat minder feeling mee hebt. Of kritisch te kijken naar de klanten die je bedient. Want de meeste werkzaamheden gaan doorgaans zitten in klanten die het minste opleveren.

En werk juist nu aan je merk als werkgever en handel daar ook naar. Want als je aanbiedt dat mensen minder uren kunnen werken dan de gebruikelijke 36 uur in jouw bedrijf. Zorg er dan ook voor dat dit kan. En beperk dat niet tot minimaal 32 uur. Zoals ik recent nog hoorde van een ondernemer die vol trots meldde dat hij zo flexibel omging met het aantal uren van medewerkers.

Over deze en andere oplossingen op korte en langere termijn praten we elke derde vrijdag van de maand tijdens het STEMmingscafé. Je kunt daar gratis aan deelnemen en het levert je nieuwe inzichten op. Klik hier voor meer informatie en hoe je deel kunt nemen.

Lees eerdere columns van Willem de Vries:
De arbeidsmarkt: dossier voor nog jarenlang slapeloze nachten

.-

*) Willem de Vries is managing partner van STEM Industrial Marketing Community. Hét kenniscentrum op het gebied van business development (marketing, sales, communicatie en innovatie) voor technische B2B bedrijven.

Reacties op deze column, wilt u een keer overleggen of heeft u vragen, ook die over business development? Stuur ze naar: willemdevries@stem-imc.com
Of kijk op www.stem-imc.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven