
Veiligheid in de metaal lijkt vanzelfsprekend. Met een risicoinventarisatie en –evaluatie zijn alle risico’s afdoende in kaart zijn gebracht. En regelgeving doet de rest. Toch?
Nou, belangrijker dan het in kaart brengen van risico’s is het vermijden ervan en dus voorkomen dat onveiligheid optreedt. Dat maakt dat opgestelde procedures moeten worden nageleefd. Door iedereen! Niet voor niets is het ministerie van SZW gestart met een voorlichtingscampagne om mensen bewust te maken, in dit geval van de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen, zoals lasrook die vrijkomt bij lassen en thermisch snijden. In plaats van steeds politieagent te moeten spelen en te wijzen op zaken die niet mogen of juist moeten, kunt u medewerkers beter aangeven waarom de regels en procedures er zijn. Want wie overtuigd is van het nut, werkt automatisch veiliger én let er bij anderen op.
Security
Een ander aspect van veiligheid is security: de veiligheid van systemen, oftewel de risico’s van cybercriminaliteit. Ook hier zijn er meestal goede procedures, maar zorgt gebrek aan naleving ervan voor mogelijke schade. Hackers kijken eerst naar het gemak om in te breken en pas daarna naar de waarde. Niemand wil dat zijn bedrijf plat komt te liggen, maar dat risico loopt u wel degelijk, alleen al bij het kiezen van wachtwoorden. Veiligheid zou topprioriteit moeten zijn. Ondernemers die daar anders over denken, kunnen wel eens onaangenaam verrast worden.
Lees meer over veiligheid en security in het meinummer van Metaal Magazine
Tom van der Meer
Reageer? T.vanderMeer@eisma.nl
Wat vindt u?
Metaalbedrijven zijn laks bij het naleven van veiligheid binnen de organisatie
- Ja (94%)
- Nee (6%)