Ga naar hoofdinhoud

Bewerkingsmachines. Toplanden in de markt

Het wereldwijde productievolume voor bewerkingsmachines bedroeg in 2018 in totaal 73,7 miljard euro. Hiervan was 52,4 miljard euro afkomstig van verspanende machines en 21,3 miljard euro van vormmachines. De verhouding was dus 71 tot 29%. Beide technologiesegmenten groeiden in hetzelfde tempo van 3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit het VDW-jaarverslag 2019.

ACHTERGROND – MARKT

Productie verspanende machines

In de productie van verspanende machines is China teruggevallen naar de tweede plaats. Japan heeft nu de koppositie. De Chinese industrie heeft aanzienlijke problemen om hun structuur zo te veranderen dat zij hoogwaardiger machines op de wereldmarkt kunnen zetten. Dit geldt met name bij de verspaning, met bekende voorbeelden als Dalian en Shenyang. De productie in China daalde in 2018 in euro’s met 9%, terwijl die in Japan en Duitsland elk met 6% toenamen.

Japanse fabrikanten dragen wereldwijd bij met een productievolume van 10,5 miljard euro en een wereldwijd aandeel van 20,1%. China zorgt voor 9,9 miljard euro en 18,9% aandeel. Duitse bewerkingstechnologie volgt met 9,3 miljard euro en 17,8%.

De top drie is samen goed voor 57 procent van de wereldwijde productie. Hierna volgen de VS, Zuid-Korea, Taiwan, Italië en Zwitserland, met aandelen van 8 tot 5%.

Bij de analyse per land wordt er geen rekening mee gehouden dat fabrikanten ook in andere landen produceren. Zo produceren Japanse, Taiwanese en Duitse fabrikanten bijvoorbeeld ook in het buitenland, met name in China.

Aankoop verspanende machines

Bij de aankoop van verspanende machines in de wereld is de herkomst top-3: China, VS en Duitsland. China heeft een marktvolume van 14,7 miljard euro en is in zijn eentje al goed voor 27,9% procent van de wereldwijde consumptie van verspanende machines. De Chinese markt is echter met 5% verzwakt, terwijl het wereldwijde aandeel is met drieënhalf %punt is gedaald. De VS en Duitsland daarentegen zijn sterk gegroeid met respectievelijk 8 en 9%.

Het wereldwijde marktvolume van nummer 2 de VS bedraagt 6,6 miljard euro (12,5%). Duitsland volgt met een verbruik van 4,7 miljard euro en een wereldaandeel van 8,9%. Eigenlijk is sprake van een top 4 in termen van consumptie, omdat Japan ook in de topgroep zit met 4,5 miljard euro (8,4%).

Ook nummer 5 en 6  staan Italië en Zuid-Korea, die beduidend boven de 2 miljard euro liggen. Italië groeit met 16%, terwijl Zuid-Korea juist 11% aan volume verliest.

India op plek 7 (marktaandeel van 4,1%) is opmerkelijk. De markt ontwaakt namelijk en schiet met een 50% groei nu ook duidelijk boven de 2 miljard euro. Uit een analyse van de invoer uit India blijkt dat met name Japan hier profijt van trekt door zijn leveringen verdubbelen.

Productie plaatbewerkingsmachines

De ranglijst van de landen in de omvormtechniek (plaatbewerking) verschilt voor een deel aanzienlijk van die in de verspanende industrie. Bij de productie domineert China en is het land, ondanks een daling van 8 %, met 6,5 miljard euro alleen al goed voor een derde van de wereldwijde productie. Dit is een door de VDW aangepast volume. Uit de beschikbare Chinese statistieken blijkt dat een groot deel van de productie, met name in de perssector, voor rekening komt van zeer eenvoudige mechanische persen. Daarom is de VDW-aanpassing hier ook aanzienlijk hoger dan in de verspanende sector. Zonder deze aanpassing zou de dominantie van de Chinese productie met 9,1 miljard euro nog groter uitpakken.

Op de tweede plek staat Duitsland. Hier is 3,2 miljard euro aan productie en een aandeel van 15,1 procent in de wereldmarkt te vinden. Italië is de derde grote producent van omvormtechnologie. Zij zijn hier veel sterker dan in de verspaning. De Italiaanse fabrikanten zijn met name bijzonder sterk in de buigtechnologie. Hun productie is wereldwijd goed voor 2,9 miljard euro en een aandeel van 13,5% in de wereldmarkt. Japan, de nummer 1 in verspaning, staat bij de productie van vormmachines Japan, op ruime afstand op plek 4, met 1,8 miljard euro en een aandeel van 8,4% in de wereld.

De VS en Zuid-Korea bevinden zich in de middenmoot. Zij produceren vormmachines voor respectievelijk 1,3 en 1,0 miljard euro. De andere producenten in de top 10, Taiwan, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland, volgen op grote afstand.

Aankoop plaatbewerkingmachines

Bij de aankopen is de top 3 in de vormtechnologie: China, de VS en Duitsland. De leidende positie van China als markt is echter nog meer uitgesproken vanwege het hoge niveau van de eigen productie. Het volume bedraagt 7,0 miljard euro, het wereldwijde aandeel is een hoge 32,9 procent. China heeft echter meer dan 4 punten in het wereldwijde volume verloren als gevolg van de zwakte van de markt.

De Verenigde Staten zorgen bij vormtechnologie voor 2,0 miljard euro, oftewel 9,4% van de wereldwijde consumptie. De Duitse markt is slechts iets kleiner, namelijk 1,9 miljard euro met een aandeel van 9,1%, gevolgd door Italië, met een markt ter waarde van 1,6 miljard euro (aandeel 7,1%). Na de top 4 is er een aanzienlijke kloof. Dan volgen respectievelijk Japan, Zuid-Korea, Mexico, India, Rusland en Canada.

Bron: VDW-jaarverslag 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven