
Veilig naar het werk gaan en weer gezond thuis komen is niet vanzelfsprekend. Vooraf in kaart brengen van mogelijke risico’s voorkomt schade aan mens en bedrijf. Dat stelt Arjen Lagerweij van evofenedex.
De ondernemersvereniging evofenedex neemt de wettelijk verplichte risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) als vertrekpunt om zowel opslag als productie veiliger te maken. Het uitvoeren van een veiligheidsscan toont aan hoe het is het gesteld met de veiligheid binnen een bedrijf. “Met de uitslag stellen we een totaalverbeterplan op waarmee actie kan worden ondernomen”, vertelt Arjen Lagerweij, bedrijfsadviseur bij evofenedex. “Dit geldt voor processen, techniek en mensen.”
Werven personeel
Door het herstel van de werkgelegenheid en de beperkte instroom vanuit het beroepsonderwijs wordt het lastiger om vakmensen te vinden. Om vacatures te vervullen zetten werkgevers anderstaligen, jongeren en onervaren krachten in. Communicatieproblemen, minder veiligheidsbewustzijn en onervarenheid kunnen ervoor zorgen dat er onveilige situaties ontstaan. Lagerweij adviseert: “Kijk bij het aannamebeleid naar essentiële eigenschappen als werkervaring, motivatie en veiligheidsgedrag. Uiteindelijk willen we allemaal op een veilige manier ons geld verdienen.”
Kosten bij ongeluk
Een incident met een bovenloopkraan of heftruck heeft ernstige en soms zelfs fatale gevolgen. “Naast de persoonlijke tragedie, kunnen voor het bedrijf de ziektekosten en het repareren van materiele schade aardig in de papieren gaan lopen. Ook kan de arbeidsinspectie boetes opleggen. Op de langere termijn kan het invloed hebben op je productieproces en leverbetrouwbaarheid en kan je goede naam blijvend beschadigd raken.”
“Veiligheid, efficiency en een betrouwbaarheid gaan hand in hand en leveren meer op dan alleen geld. Personeel voelt zich gewaardeerd en gelukkiger. Dat is eigenlijk niet in waarde uit te drukken”, zegt Lagerweij tot slot.
Dit expertartikel kwam tot stand in samenwerking met evofenedex.
Enkele tips
(bekeken vanuit verschillende invalshoeken)
- Techniek: Zorg voor duidelijke voetgangerspaden (maak een verkeersplan) en zorg voor een overzichtelijke situatie
- Processen: Zorg voor zo stabiel mogelijke processen. Schrijf geen ellenlange procedures maar geef aan met eenduidige plaatjes wat de instructies bij verschillende handelingen zijn
- Mens: Betrek de medewerkers om onveilige situaties te verbeteren en zorg ervoor dat ze hiervoor de juiste kennis hebben
Case
De Bergschenhoek Groep heeft de verkeersveiligheid binnen het pand en daarmee de efficiëntie van logistieke processen verbeterd. Lees over de aanpak die samen met partner evofenedex is uitgevoerd.
Deze expertblog is tot stand gekomen in samenwerking met evofenedex