Nederlandse metaalbewerkende bedrijven die financieel goed presteren, hebben specifieke kennis in huis. De bedrijfsgrootte lijkt minder van belang. Wel is het hebben van geautomatiseerde informatie-uitwisseling in zijn algemeenheid een sleutel tot succes. Dat geeft Aeternus (corporate finance) aan in een rapport over de 25 financieel beste performers in de metaal.
Klanten, en dan met name OEM’ers en Tier-1 toeleveranciers, eisen steeds meer flexibiliteit van hun toeleveranciers. Deze toeleveranciers moeten dan ook beter in staat zijn om wisselingen in productieaantallen te kunnen volgen én om flexibel te zijn in de leveringsmomenten.
Meer schaalgrootte, gedeeltelijke uitbesteding van de eigen productie en lagere afhankelijkheid van één of twee klanten stelt metaalbewerkende bedrijven beter in staat om hierop in te spelen. Uiteindelijk leidt dit tot stabielere cashflows en een hogere bedrijfswaarde, stelt het rapport.
Metaalbedrijven die erin slagen onderscheidend te zijn in output per fte, zorgen voor een hogere waarde van hun bedrijf, wanneer dit het resultaat is van eigen specifieke aanpassingen in het productieproces, aldus Aeternus.
Belang van specifieke kennis in huis
Opvallend in het rapport: de metaalbedrijven hoeven niet per definitie te investeren in steeds de nieuwste robotisering. Juist kennis zorgt voor de beste resultaten. “Specifieke kennis van markten, productiemethoden, producten of materialen kan een bijzondere positie opleveren met hoge marges en stabiele klantrelaties.”
Dit soort businessmodellen is bovendien uitermate geschikt voor internationale uitbouw, stelt het rapport. Een bedrijf dat potentie heeft voor internationale uitbouw, is aantrekkelijk voor kopers. Toch zijn niet alle toeleveranciers in staat tot internationale uitbouw, geeft de corporate financer aan.
Bedrijfsgrootte bescheiden
Ook opvallend is dat de grote metaalbedrijven niet domineren. Sterker nog: van de top-6 heeft de helft een bescheiden bedrijfsomvang. Zij halen relatief kleine brutowinsten onder de 10 miljoen euro ten opzichte van een gemiddelde brutowinst van ruim 14,5 miljoen euro. Zij zijn in staat een hoge operationele performance te realiseren ondanks de vaak gemaakte aanname van schaalvoordelen in deze sector.
De enige uitschieter in de top-6 qua grootte betreft 247TailorSteel. Dit bedrijf is, met een brutowinst van ruim 31 miljoen euro, de op 2 na grootste metaalbewerker in de Top-25. Deze prestatie is de markt niet ontgaan. Investeringsmaatschappij Parcom heeft in 2019 een 60% aandelenbelang in 247TailorSteel verworven en wil hiermee samen met het managementteam internationale groei realiseren.
Aanvoerder van de lijst is Blokland Metaalbewerking. Het is in 2021 financieel het best presterende bedrijf in de metaal, vóór 247Tailorsteel, Kasteel Metaal, HVL Metaal & Techniek en Kepser Pro-Metaal.
Slimme software en data delen
Geautomatiseerde informatie-uitwisseling is in zijn algemeenheid de sleutel tot succes, stelt Aeternus. Metaalbewerkende bedrijven kunnen sneller, goedkoper en met minder faalkosten produceren, dankzij het gebruik van slimme software en het delen van data. Dit delen gebeurt zowel extern (met opdrachtgevers) als intern (tussen machines en backoffice systemen).
Fusies en overnames
Hoewel de metaalsector een dynamische sector is met een stijgend aantal overnames, heeft de Covid-pandemie een enorme impact op de markt voor fusies en overnames (M&A) gehad, stelt het rapport.
Met name in het tweede kwartaal van 2020 waren er fors minder fusies en overnames in de maakindustrie. Dit kwam vooral door onzekerheid bij de ondernemers en terughoudendheid van banken ten aanzien van financieringen.
Nog steeds onzekerheid
In het tweede halfjaar is de overnamemarkt weer aangetrokken. Toch is er ook nu nog veel onzekerheid, door geldende coronamaatregelen. Als de overheidssteun wordt afgebouwd, zal dit invloed hebben op de fusie- en overname-activiteit in het tweede halfjaar van 2021, verwacht Aeternus. Onderdeel hiervan zullen transacties als gevolg van herstructureringen zijn. Bovendien beschikt Private Equity, mede als gevolg van lage rentestanden, over goed gevulde kassen die ze willen (en moeten) gaan benutten.
Rapport
Bekijk het rapport met de analyse van de branche en de financiële prestaties van de Top-25 bedrijven.