Ga naar hoofdinhoud

Industrie 4.0 in intralogistiek

Door Ralf Kruse *

Steeds meer processen in de intralogistiek zijn gebaseerd op het concept van smart factory. Remmert, expert in materiaalbehandeling, stimuleert de ontwikkeling al twintig jaar. Als voortrekker in het segment Industrie 4.0 maakt Remmert een prognose voor de toekomst met een samenvatting van punten die bedrijven moeten aanpakken op weg naar smart factories.

Relatie tussen mens en machine herzien

De smart factory van morgen wordt gedefinieerd door een extreem hoge automatiseringsgraad. De mens is in dit concept geenszins overbodig, maar neemt in de rol van operator nieuwe taken op zich. Het is echter raadzaam om een zo intuïtief mogelijke software inclusief bedieningsoppervlak te ontwikkelen en in te zetten die door het personeel gemakkelijk kunnen worden aangeleerd.

Remmert heeft met Smart Control bijvoorbeeld een oplossing gecreëerd voor de intelligente besturing van zijn Flex-modules. Het systeem heeft een geïntegreerd beheer van gebruikers en toegangsrechten en een uitgebreide servicefunctionaliteit. en de terbeschikkingstelling van statusinformatie voor de behandeling van materiaal- en magazijngegevens.

In een gekoppeld intralogistiek systeem geldt als vuistregel: hoe groter, hoe complexer. Daarom komt het bij de gebruikersinterface van de ingezette software aan op een begrijpelijk, modulair en transparant ontwerp. Programmeurs en ontwerpers doen er goed aan te kiezen voor een sterke beeldspraak, bijvoorbeeld in de vorm van pictogrammen. Daarbij komt de inzet van opgeleide leanmanagers die gespecialiseerd zijn in het systematisch omvormen van processen en het verhogen van de effectiviteit op alle vlakken.

Bestaande en nieuwe installaties strategisch combineren

Een belangrijke factor voor een succesvolle implementatie van een smart factory is het transformatieproces, in het bijzonder het parallelle gebruik van nieuwe en bestaande installaties. Het is hier van doorslaggevend belang dat de machines modulair kunnen worden uitgebreid en gecombineerd, zoals bijvoorbeeld bij de Flex-familie van Remmert het geval is. Het gebruik van deze modulaire automatiseringsoplossingen biedt een zo groot mogelijke flexibiliteit en toekomstzekerheid voor de gebruikers om op de individuele eisen te kunnen reageren. Oude machines worden doorgaans stapsgewijs vervangen door nieuwe modellen met koppelingsmogelijkheid. Ook hier komt het erop aan om de medewerkers vroeg te betrekken en met de mogelijkheden vertrouwd te maken.

Creatief zoeken naar toepassingen versterken

Remmert houdt zich als aanbieder van oplossingen bezig met de verdere ontwikkeling van bestaande technische oplossingen en staat in nauw contact met samenwerkingspartners en onderzoeksinstellingen. Ook de ontwikkeling van SortFlex, een flexibele en volautomatische oplossing voor het uitsorteren van gelaserde afgewerkte onderdelen, heeft voor de marktintroductie een veldtest bij gebruikers doorlopen en kon op die manier aan de specifieke behoeften worden aangepast en geoptimaliseerd.

Op basis van de inmiddels twintig jaar ervaring op het vlak van digitalisering van processen en Industrie 4.0 kan worden geconstateerd dat software en efficiënte interfaces altijd al een erg belangrijke rol hebben gespeeld. Dat is heel duidelijk gebleken bij de ontwikkeling van Remmert’s automatiseringsoplossingen: zowel bij LaserFlex als bij SortFlex, waarbij de uitdaging was om een softwarekoppeling met bewerkingsmachines van de meest uiteenlopende fabrikanten tot stand te brengen.

* Ralf Kruse is directeur Datatechniek bij Remmert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven